Strakoničtí souvěrci přehled

Strakoničtí souvěrci
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183038/strakonicti-souverci-Yre-183038.jpg 5 5 5

Strakonický rodák vzpomíná v daleké Kanadě na zmizelý svět svého dětství a mládí. Evokuje atmosféru poklidného maloměsta, s láskou a humorem vykresluje rázovité postavy strakonických Židů, zachycuje zvyklosti spojené se židovskými svátky. Vyprávění, určené vzdáleným příbuzným, doprovází temperovými obrázky.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strakoničtí souvěrci. Přihlašte se a napište ho.

Mr.Moldau
11.09.2023 5 z 5

Vskutku krásná kniha o každodenním i duchovním životě strakonických Židů. Jsem velmi rád, že alespoň literatura zanechává odkaz židovské komunity, jejíž existenci dnes ve Strakonicích připomíná jen nevýrazná pamětní deska přehlušená konzumem v podobě obchodního centra. Díky knize jsem se přenesl zpět do ulic strakonické židovské čtvrti a synagogy, která byla v důsledku normalizace v roce 1976 srovnána se zemí.

vlkcz
07.02.2021 4 z 5

Stejně jako řada vzpomínkových knih, i tato podává asi lehce idealizovaný obraz dávno minulého světa. Navíc jsou tady velice nenásilně představeny hlavní svátky judaismu, které jsou pro dnešního čtenáře stále poněkud exotické. Je až k nevíře, jak snadno se z našeho povědomí vypařily věci, které byly i v našich končinách vcelku běžné.
Ke kladům knihy je třeba přičíst i autorův styl, který je směsí lehké nostalgie za minulostí a mírné dávky ironie, se kterou občas pohlíží na náboženské rituály. Přitom je však cítit, že víra je pro něj velice podstatná. A vše završené jednoduchou, poněkud starobylou, ale krásnou češtinou.
Velice příjemné překvapení.

Kniha Strakoničtí souvěrci v seznamech