Strážci osudu přehled
L. B. Arling
Myslíte si, že historie je jen souhrou za sebou jdoucích náhod? Předpokládáte, že geniální lidé ovlivňující dějiny jsou dílem přírody a statistiky? Omyl! Za všemi důležitými událostmi lidské historie stojí šedé eminence, které trpělivě pozorují, hodnotí a zasahují. Předurčují životy čerstvě narozených dětí, dohlížejí na nás, řídí naše kroky i vývoj. Jsou tu pořád. Stály za vznikem jaderné bomby, zasadily se o vytvoření jahodového müsli a donutily Evropskou unii zakázat příliš výkonné vysavače. Jak vznikly? Proč to dělají? To zatím nikdo neví. Stala se z nich mytická stvoření, vystupující snad jen v prastarých slovanských bájích. Jsou to temní strážci, často považovaní za příbuzné samotného ďábla. Jejich úhlavní nepřítel? Firma Electrolux, prachové filtry ve ventilaci a rasa super inteligentních chobotnic útočící na planetu Zemi. Vesmírné invaze jsou snad ještě horší než helikon.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strážci osudu. Přihlašte se a napište ho.
Toto je presne ten typ humoru, ktorý mám najradšej. Uštipačný, cynický a za každých okolností černejší ako čierna diera. Oceňujem ale hlavne to, že to malo aj dejovú linku a príbeh niekam smeroval.
Do kategorie sci-fi bych to nedal, rozhodně se jedná více o fikci. Když přijede na science, tak se děj sype v nelogických formulacích, které působí jenom jako slovná výplň a postrádá smysl. Ve výsledku dostaneme příběh nesmrtelných superhrdinů určený hlavně pro mladší publikum, kteří si chtějí trávit čas počas přestávek nebo ve vlaku.
Mráz, Murtagh a další knižní novinky (17. týden)
21.04.2024
Kniha Strážci osudu v seznamech
Páčilo by sa vám mať schopnosť ovplyvňovať osudy druhých?
Presne to dokážu tri sudičky Moira, Vladislav a Drako.Po nekonečných storočiach a pár prúseroch, ich však večný život unavil a ich pôvodné poslanie, posúvať ľudstvo vpred, už dávno stratilo svoje čaro. Dnes už osudy ľudí menia iba za peniaze a sem-tam aj pre vlastné pobavenie. Ich rutinná nuda sa však razom zmení na vážny problém, keď im v hlavách začne znieť Dvořákova hudba. Tá totiž vždy signalizuje poriadny problém, a tentokrát je dokonca galaktický. Preto vytvoria štvrtú sudičku, Moniku, a spoločne sa vydávajú na misiu za záchranu ľudstva a možno aj celého vesmíru.
Kniha v sebe skrýva práve ten druh sarkastického humoru, ktorý mi dokonale sadol. Milujem narážky a historky o tom, ako sudičky ovplyvňovali veľké historické udalosti. Najmä prvá polovica knihy je v tomto smere výborná. Priznávam však, že mi určite veľa narážok ušlo. Sudičky síce majú za úlohu zachrániť svet, ale ich „štýl práce“ za sebou necháva hromady mŕtvol, krvi a vidinu konca ľudstva,čo dodáva príbehu aj skvelú dávku temného humoru.
Postavy sú zaujímavé, možno nie úplne výnimočné, ale ani otravné, čo považujem za veľké plus. Asi najviac som si obľúbila Draka s jeho farebnou saigou a zvláštnymi záľubami.
Aj keď myšlienka sudičiek ovplyvňujúcich ľudstvo nie je celkom nová, autor to vynahrádza humorom a bláznivými, akčnými scénami.V druhej polovici knihy pribúdajú teórie, vysvetlenia a cestovanie v čase, a príbeh sa stáva zložitejším.Neustále skoky v čase však narúšajú jeho plynulosť, hlavne v porovnaní s prvou polovicou.Napriek snahe som sa však v záplave teórií začala trochu strácať a niektoré mi príliš nedávali zmysel.
Záver prináša dramatické prepojenie všetkých liniek a pár prekvapivých odhalení, no na mňa to pôsobilo prekombinovane. Autor sa tu hrá s množstvom detailov a súvislostí. Myslím si však, že viac by príbehu prospelo v tomto smere ubrať. Ani neviem, či som pochopila všetko tak, ako bolo myslené.
Táto kniha je skvelou voľbou pre každého, kto ocení temný humor, akciu a originálne postavy.Ak hľadáte príbeh, ktorý sa zahráva s osudom, pobaví vás, prekvapí a zamestná vaše mozgové závity, určite po nej siahnite.