Strážkyně pramene přehled

Strážkyně pramene
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198142/bmid_strazkyne-pramene-eq3-198142.jpg 4 240 240

Příběh dívky jménem Noria, která se v rodné vsi má stát příští “mistryní čaje. Po velké přírodní katastrofě vládne ve světě přísný vojenský režim a rychle docházejí zásoby vody. Zatajování a skrývání vodních zdrojů je trestným činem. Noria po svém otci převzala roli mistra čaje, který vykonává tradiční čajový obřad. K tomu patří i povinnost střežit pramen čerstvé vody – a takové tajemství nevyhnutelně musí vést k potížím s přáteli i s úřady...... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Plus

Teemestarin kirja, 2012

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strážkyně pramene. Přihlašte se a napište ho.

Jenette
20.06.2024 4 z 5

Zvláštní a krásná kniha. Nečekejte žádnou akčňárnu, příběh naopak nabádá ke zpomalení, podobně jako čajový obřad, a přináší víc otázek než odpovědí. To, že není přesně dané místo a čas, ničemu nevadí - pro příběh to není důležité a spoustu si toho navíc vnímavý čtenář dokáže domyslet. Velmi se mi líbilo smísení dvou zdánlivě protichůdných kultur (finské a čínské), které kupodivu funguje stejně dobře jako netradiční kombinace postapo žánru a pomalého, komorního vyprávění.

LadyKopřivA
03.09.2023

Snad moje poznámka nebude působit kacířsky. Bylo to jako: Autorka nastíní originální svět, rozvine příběh s nosnou myšlenkou, která bohatě utáhne knihu, píše a píše, a pak si najednou řekne, že by měla jít dělat něco jiného, a mrskne tam tenhle konec. A šmitec.
Než jsem se pročetla ke konci, tak to bylo na minimálně 4 hvězdy. Takhle ponechám bez hodnocení. Knížka určitě stojí za přečtení kvůli pěkným metaforám, trefným příměrům o životě a lidech, popisům dystopického světa, kde je málo vody, a popisům pramene, pěkně vystiženým charakterům. Příběh sám má pro mě jednu vadu - je useknutý za druhou třetinou.

Jája92
19.05.2023 4 z 5

Knihu jsem si vybrala zcela náhodně, zaujala mě anotace i obálka. Jedná se o prvotinu autorky.
Po přečtení musím zkonstatovat, že to příběh byl tak trochu zvláštní, ale kniha se mi líbila překvapivě, i když tam nebyla milostná linka ani akční scény, jak jsem zvyklá z jiných knih.
Autorka popustila uzdu své fantazie a předvedla nám svět, který se odehrává v budoucnosti, aniž by označila přesný rok. Kdy se svět naprosto změnil, minimálně tam, kde hlavní hrdinka žije a voda je dostávána na příděl. Velmi podrobně se tu věnuje tzv. obřadům čajů, neboť Noria pochází z rodiny, kde se z generace na generaci toto umění předává.
Když jsem knihu dočetla, vůbec jsem takový závěr, který nám autorka nastínila, neočekávala. Některé situace tu nejsou vysvětleny a jsou ponechány na čtenářově představivosti.
Kniha mě však dokázala zaujmout. Mimochodem, myslím si, že autorka nebyla až tak daleko od pravdy, přesto že ji napsala v r. 2012. Vždyť v posledních velmi horkých létech je vyloženě nařízené na zasažených oblastech suchem šetřit vodou!

Tato kniha má i filmovou podobu z roku 2022 :-) jen nejspíš nebude s cz titulkami.

Autorka též ještě napsala další dvě knihy The Weaver (název USA) / The City of Woven Streets (název Spojeného království) (2016) a The Moonday Letters (finské vydání Kuunpäivän kirjeet , 2020).

Knižní novinky (10. - 19. 3.)

10.03.2014

Kniha Strážkyně pramene v seznamech