Stříbrná parta: Legenda žije přehled
Miroslav Adamec
Dvanáctiletý Petr Perka vyrůstá u babičky v Jáchymově, v kraji bohatém na stříbro a spjatém s jistou legendou. Ta vypráví, že se vždy jednou za sto let otevře Hadí hora a vydá své poklady! Má to však podmínku – obdarovaný a jeho potomci musí konat dobré skutky, aby vše mohlo pokračovat i po další staletí. Petr netuší, že právě jeho rodina je už od pradávna součástí této legendy a že na jeho třinácté narozeniny se hora s pokladem otevře i pro něj. Po ukrytém bohatství však nesmírně touží i chamtivá ředitelka domova důchodců Apfeltová. Aby ho získala, udělá cokoliv! Petr a jeho kamarádi tvořící Stříbrnou partu se musí celé situaci postavit čelem a legendu zachránit. Pro děti od 9 let.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stříbrná parta: Legenda žije. Přihlašte se a napište ho.
Je milé vidět, že tradice foglarovek stále žije stejně jako legenda v této knize. Stříbrná parta je milý dobrodružný příběh, který potěší děti 10+ a dospělým poskytne možnost zavzpomínat na svá dětská léta.
Věřím, že dějiště příběhu Jáchymov je určitě opředeno spoustou legend, a nápad zpracovat taková témata do dětských knih mě vždycky moc potěší. V tomto případě bych však sázela na známou mantru "méně je někdy více", protože v knížce je těch legend dohromady nějak moc, takže v důsledku ubírají prostor hlavní dějové lince. Celé vyprávění tak může místy působit trošku chaoticky a roztěkaně, kniha proto vyžaduje spíše pozornější malé čtenáře, kteří už mají v žánru trošku načteno. Zejména tyto čtenáře může zaujmout nenásilné zahrnutí mobilů či internetu, takže příběh opravdu působí jako taková moderní foglarovka, což jistě ocení jak děti, tak rodiče. Objevují se i nová slovní spojení vzešlá z moderní doby, jako např.: "být modrý jako Avatar" :)
Celá kniha je doprovázena množstvím krásných detailních ilustrací, které též působí jako by vypadly z komiksů Rychlých šípů, navíc krásně doplňují a oživují příběh, který díky nim není jen jednolitým textem. Děj tak příjemně ubíhá před očima.
Za sebe nemůžu než doporučit malým i velkým dobrodruhům :)
S touto knihou jsem se opět díky @nakladatelstvi_rosier vrátila do dětství a zavzpomínala na své první knížky plné dobrodružství a dětské nápaditosti.
V příběhu se podíváme do jednoho z českých měst obaleném legendami, kterých bylo opravdu mnoho. Právě díky velkému množství legend autor velmi často odbíhal od hlavní dějové linky spojené s úkolem Petra. O tom je tam pořád dokola ta samá zmínka typu "dozvíš se to ve správný čas" a reálně se to v tomto směru začne hýbat až na konci knihy. Do té doby autor odbočí chvíli tu a chvíli tam, chvíli za legendami a za chvíli k potížím mládeže.
Vnímala jsem v knize lehký chaos a upřímně by mě to jako mladšího čtenáře příliš nezaujalo. Chyběl by mi tam jasně daný cíl a jedno konkrétní dobrodružství. Na mě toho v této knize bylo moc. Líbilo by se mi, kdyby se autor zaměřil na jednu legendu a tu dotáhl do konce. Dalším legendám by se mohl věnovat v pokračování knihy, protože z tohoto námětu by byla opravdu pěkná série pro mladší čtenáře.
Poslední bod, který musím zmínit- časté opakování stejných pojmů. Například: Petr Perka, se jménem jako zaklínadlo. Časté opakování působila jako kolovrátek, na začátku to pro seznámení s postavami bylo fajn, čtenář si je lépe zapamatuje, ale v pozdější části knihy to bylo spíše naopak.
Celkově je kniha čtivá, děj rychle ubíhá před očima. Příběh je doplněn o krasne a velmi živé ilustrace, kterých v knize rozhodně není málo a celý průběh hezky dokreslují.
Hodnotím 3,5/5
Kořist, Ty chladné oči a další knižní novinky (11. týden)
12.03.2023
Kniha Stříbrná parta: Legenda žije v seznamech
2009 | Volejem i peřejemi |
2011 | V peřině |
2004 | Sluneční hroch Oranžoch |
2004 | Teprve v nebi jde o život |
2001 | Trezor s kódem S.E.X. |
Foglar žije a je to skvělá. Knihu jsem jsi půjčila od synovce a vrátila se do dětství. Napínavé, milé a moderní.