Striptýz přehled
Carl Hiaasen
Erin je striptérka v baru, kde se v osobě zkorumpovaného kongresmana Davida Dilbecka střetává sex s politikou. Dilbeck v opilosti napadá hosta lahví od šampaňského a rozjíždí tím neuvěřitelný kolotoč událostí, v jejichž středu se ocitá i Erin, která má už tak dost starostí se svým nevypočitatelným bývalým manželem, zlodějem invalidních vozíků. Do mozaiky absurdního, avšak dokonale vystavěného příběhu patří i šváb v jogurtu, který má sloužit k vydírání mlékárenské společnosti, cukrovarnické lobby ovládající několik členů Kongresu a další pozoruhodnosti. Carl Hiaasen do prostředí slunné Floridy zasazuje příběh, z něhož by až mrazilo, nebýt všudypřítomného latentního humoru, který občas vytryskne na povrch ve fontáně svižného jazyka... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 1996 , MustangOriginální název:
Strip Tease, 1993
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Striptýz. Přihlašte se a napište ho.
Skvělá černá groteska! A navíc se autorovi povedlo do příběhu dostat - a naprosto nenuceně - sociální otázky o postavení vykořisťovaných karibských sezónních dělníků na třtinových plantážích, témata lobbování u prodejných politiků, následky hurikánu Katrina a mnohé další motivy ze života, které se ani pracovníkům striptýzových barů nevyhýbají.
Pobavily mnohé hlášky a epizody, třeba taková aktuální:
"Velký zlom v Dilbeckově životě znamenala smrt dvaaosmdesátiletého kongresmana ... Ctihodný starý demokrat byl smrtelně nemocný po většinu posledních tří volebních období a ve sněmovně Kongresu byl málokdy k vidění."
Do třetice skvělé!
"Dilbeck nemohl pochopit, jak se tak slibně načatý večer může takhle zvrhnout: striptérka s pistolí uprostřed nějaké pustiny a on v potocích potu ve třtinovém poli. Žalostně si uvědomil, že na kovbojský sex už asi nedojde a hlavou mu prokmitlo pár trýznivějších scénářů. Všechny ty řeči o otrocké práci, rodině Rojových, hlasování v senátním výboru . . . Proč se ženská plete do takových věcí?"
Dycinky "Roztoužená blizna"!
P.S. Tradičně vydařený překlad rušily pouze prohřešky proti pravidlům českého jazyka - sice jich nebylo mnoho, ale přece jen se občas chybička vloudila, škoda.
Kniha Striptýz v seznamech
2006 | Soví houkání |
1998 | Hebká kůže |
2005 | Naostro |
1996 | Jak nám zobák narost |
2014 | Chramst |
V tomto detektivním románu se nepřestanete usmívat.Dokonce i nahlas se smát.Tolik groteskních postav a jejich osudů jen tak nepohledáte.Už mi chybí přečíst jen jedna kniha u nás vydaná.Doufám že se někdo chopí další tvorby autora a vydá to u nás.