Stručná historie času přehled

Stručná historie času
https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70696/mid_strucna-historie-casu-U7P-70696.png 4 789 789

Populárně vědecká publikace anglického fyzika vysvětluje vznik a podstatu vesmíru, problematiku času a prostoru, teorii černých děr a další otázky. Z anglického originálu „A Brief History of Time. From the Big Bang to Black Holes“ vydaného nakladatelstvím Bantam Books Inc v New Yorku roku 1988 přeložil RNDr. Vladimír Karas, CSc. Doslov „Krátce o Stephenu Hawkingovi a jeho pohledu na svět“ napsal doc. RNDr. Jiří Bičák, DrSc. Překlad po odborné stránce přehlédl doc. RNDr. Jiří Langer, CSc. Poznámkami doplnil RNDr. Vladimír Karas, CSc. Přebal (s použitím kresby Jiřího Mocka) , vazbu a grafickou úpravu navrhl Milan Nerad. 1. vydání.... celý text

Literatura naučná Vesmír Přírodní vědy
Vydáno: , Mladá fronta

A Brief History of Time. From the Big Bang to Black Holes, 1988

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stručná historie času. Přihlašte se a napište ho.

bee88maja
04.11.2024 4 z 5

Ze světa kvarků, bílých trpaslíků a černých děr, o smyslu času, minulosti, budoucnosti a relativitě.

Líbilo se mi to, i když je to 36 let stará záležitost a svět fyziky je úplně jinde, nebo ne?

Pro úplné laiky trochu složité čtění, ale když máte zápal pro věc, rádi zdoláte i složitější text. ;)

murdoch
28.10.2024 4 z 5

Dnes už trochu zastaralá věc, však taky byla psána ještě před 100% potvrzením (tím myslím pozorování) černých děr a před první detekcí gravitačních vln. I zmiňovaná teorie strun se teď spíš opouští, máme tu Verlindeho a nejnověji třeba hypotézu "dutých" černých děr... Přesto ale hezký přehled kosmologie, se spoustou zajímavých myšlenek, které jsem si označil a rád se k nim někdy vrátím. S výše uvedenými postřehy nezbývá ovšem než doporučit.

DzordanoChruno
12.08.2024 2 z 5

Hawking začal pútavo, polopaticky, ak bolo cieľom priniesť zaujímavé informácie laickým čitateľom, darilo sa mu sprvu dobre. No potom sa autor odtrhol z reťaze, pridával pojmy a teórie, ktoré boli a sú z roviny sci-fi, možno dokonca až fantasy. Neupieram vedcom snahu porozumieť svetu, ale mám pocit, že sa jedná o preteky, kto tú zázračnú všeobíjmajúcu teóriu objaví prvý, čo vedie k smiešnym, až fantaskným a nepodloženým teóriám a záverom. Viac sa mi v tomto smere pozdáva Karl Sagan. Pozn: vsuvky a doplnky prekladateľa ma dosť rozčulovali, bez nich by sa mi kniha páčila viac.

19 knih, díky kterým už budete vědět skoro o všem

22.03.2017

Kniha Stručná historie času v seznamech

v Přečtených1 236x