Stručná historie neřesti - Jak zlozvyky budovaly civilizace přehled
Robert Evans
Historie nikdy nebyla tak zábavná a opojná. Zbraně, ocel a bakterie udělali z nás, pradávných lovců a sběračů, moderního člověka, ale na chlastu, sexu, „dobrym matroši“ a sprosťárnách stojí naše civilizace. Robert Evans svým neopakovatelným způsobem odhaluje a popisuje události, o kterých se v učebnicích dějepisu nedočtete. Například příběh prostitutky, ze které se stala císařovna a vymohla ženám jedno z nejdůležitějších práv vůbec – právo pít pivo, což napomohlo ke zhroucení první říše v Jižní Americe. Dále se naučíte: kouřit dýmku nosem jako původní obyvatelé Severní Ameriky, zahulit jako řečtí filosofové, opít se jako Suméřané nebo se odvázat jako naši předci z doby kamenné. Zahřešíte se starými vyznavači Islámu, přečtete si první bulvární plátek z dob starověkého Řecka a seznámíte se s podivuhodnou historií sexuálního byznysu.... celý text
Literatura světová Humor Hobby
Vydáno: 2017 , OmegaOriginální název:
A Brief History of Vice: How Bad Behavior Built Civilization, 2016
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stručná historie neřesti - Jak zlozvyky budovaly civilizace. Přihlašte se a napište ho.
Nečekaně zapůjčená kniha, která se mi hodí do výzvy... a úplně nevím, jak ji ohodnotit. Nejsem zjevně cílovka a kromě pobavení jsem z ní moc využitelných informací nezískal. Navíc je psána takovým tím americko-populárním stylem, kdy autor vyzobal historické zmínky, které se mu hodily do tématu a proložil je hláškami typu "někteří vědci se domnívají...", což nemám rád.
Výborné však byly uvedené recepty a rozhodně oceňuji, že většinu z nich na sobě (a pár dobrovolnících) sám autor vyzkoušel, aby podal objektivní hodnocení. Tenhle nápad považuji na díle nejlepší. A celkově to bylo docela zábavné.
Smekam pred Robertem. Jeho kniha mi pripomnela Shaldrakeuv Propleteny zivot. Robert je taky pako a podobne totalne zapaleny fanda "vseho, cim se da sjet". Jeho kniha je vtipna, sebeironicka, poucna. Ocenuji praci s literarnimi zdroji, byt neni nijak prehnane vycerpavajici. Ruku na srdce, kazda kapitola by dokazala tematicky naplnit i nekolik knih :-)
Smekam pred Robertovou vydrzi a sebezaprenim - pro me by tolik zvraceni a nevolnosti bylo vyznamnym duvodem k prehodnoceni tematu planovane knihy :-D
Kniha Stručná historie neřesti - Jak zlozvyky budovaly civilizace v seznamech
Autorovy knížky
2017 | Stručná historie neřesti - Jak zlozvyky budovaly civilizace |
Tabák, alkohol, drogy, sex a všechno ostatní, na čem si buď můžete vypěstovat závislost, nebo se tím můžete inspirovat k obrovským/ šíleným/ nádherným/ nepatrným/ žádným patrným činům. Autor je magor, který vyzkoušel všechno, co se mu zazdálo hodno vyzkoušení a ve jménu zábavnosti (spíš pro sebe než čtenáře) sesbíral nejen informace různé důvěryhodnosti a výpovědní hodnoty, ale nabídl i pár originálních receptů (použitelné jsou snad jen energetické kuličky z kávy). Dobrá, prokousala jsem se až ke konci. A zklamání, co si budem. Nezbytnost disciplíny ve vztahu ke svým závislostem jsem si ujasnila už někdy kolem maturity... A experimentuhodné se mi zdají jiné obory.