Suché sochy stínů přehled
Norbert Holub
Pět let po svém „Úúú“ — sbírce Úplně úzké úly — přichází jihlavský básník Norbert Holub (povoláním lékař) s nepřeslechnutelným „Sss“ — sbírkou Suché sochy stínů. Těsná formální spjatost včetně totožného uspořádání obou sbírek — opět třikráte osmnáct básní co čtrnáctiveršových (quasi)sonetů — je stvrzením, že se básník ve svém stylu setsakramentsky našel! Had sevřené, svého druhu dokonalé formy proplétá se však na Holubově holi poezie neoddělitelně s hadem druhým: s dětsky bezuzdnou poetikou, s rozvernostmi nonsensů a absurdit, se svrchovanou hrou s významy slov potažmo lidské existence…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Suché sochy stínů. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Suché sochy stínů v seznamech
2007 | Po městě, jež je mi souzeno |
1990 | Muž vymýšlející vejce |
2006 | Status idem |
2004 | Suché sochy stínů |
1989 | Zrcadlo pod jevištěm |
Sbírka, ze které na Vás dýchne tíha smrti. Autor vzhledem ke svému povolání se se smrtí a bolestí potýkal denně a jeho básně mi přijdou jako prosba, aby jí bylo méně. Aby jí už tolik vidět nemusel.
Verše mají pravidelný rytmus a téma sbírky dokáže čtenáře pohroužit do vlastních myšlenek o marnivosti lidské existence. Nicméně styl psaní mi bohužel moc nesedl.