Sudetenland přehled
Leoš Kyša
Na Bruntálsku je zavražděn bývalý inspektor Gestapa a jeho smrt otevírá staré křivdy a dávná tajemství. Podmanivý příběh z alternativní reality napsal Leoš Kyša, známý pod pseudonymem František Kotleta. Vydejte se do Československa na počátku devadesátých let, které je jiné, než si pamatujete. Blíží se první svobodné volby v Československu po pádu komunistického režimu a v pohraničí to vře. Více než milion Němců, kteří zůstali v česko-polském pohraničí po zastaveném odsunu, se hlásí o svá politická práva. V Praze se obávají návratu komunismu a v Bratislavě začínají snít o silné autonomii. A nezapomeňte, že dojde k vraždě... Jak by vypadal příběh Československa po sametové revoluci, kdyby neproběhl kompletní odsun sudetských Němců? V této knize najdete jedinečný pohled na historii, která se sice nestala, ale přesto před vámi ožívá. Příběh je inspirován skutečnými místy a osudy. Audiokniha Sudetenland v jedinečné interpretaci Otakara Brouska mladšího a režii Jana Drbohlava.... celý text
Detektivky, krimi Literatura česká Historické romány
Vydáno: 2023 , VendetaInterpreti: Otakar Brousek
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sudetenland. Přihlašte se a napište ho.
Velmi mile překvapil,znal jsem pouze sérii Legie,která mě velice bavila,zbytek jsem sice zkusil,ale vždy odložil,jelikož mě nebavilo přehršele sexu o požírání ,viz Vlci,Lovci a podobně.Tohle mě ale hodně sedlo,od začátku zajímavé a naprosto uvěřitelné,tohle se opravdu klidně mohlo stát.Az na ten konec,Daniel byl celou dobu takový tuctový novinář,který se problémům do cesty zrovna nestavěl a pak vyvolá takovouhle konfrontaci,zase je ale třeba říci,že bez ní by to nemohlo končit a stala by se z toho Ulice.Jenom jsem prostě nedokázal uvěřit tomu,že by to Daniel takhle udělal.Celkově,ale hodnotím velmi pozitivně, vážně povedené.
Když mi Leoš ještě před vydáním knihy psal, že se mi Sudetenlad bude líbit, tak jsem si říkal, že jsem zvědav, jak téma sudetských Němců uchopí. Bez mučení přiznávám, že se mi knížka nejen líbila, ale zhltl jsem jí takřka na jeden zátah a to navzdory tomu, že jsem se ve spletitých vztazích Bittmanova klanu dost ztrácel a že mě v závěru knihy autor donutil zařvat, že ho nenávidím, praštit pěstí do stolu a začít vzteky brečet. Pak jsem se samozřejmě uklidnil a došel k závěru, že tenhle příběh nemohl skončit tak, že hrdina odjíždí s dívkou v sedle do západu slunce. Kdo Leoše znáte, nebo jste o něm alespoň četli, tak víte, že je jednou z jeho profesí žurnalistika, a na knize je to hodně vidět. Byť je příběh zasazen do alternativní minulosti (odsun Němců nebyl tak definitivní, jak ve skutečnosti byl), díky článkům z dobového tisku, a autorově znalosti období po roce 1989 velice věrohodně. Jestli ta alternativa byla nutná, to nevím. Detektivní zápletka tohohle druhu se pravděpodobně mohla udát i v pohraničí které bylo vysídleno úplně, jen by se nejspíš vše odehrálo dříve a asi trochu jinak, jak ukazuje například román Zdivočelá země. Ale to je vlastně fuk. Leoš v knize znovu otevírá (pokud kdy bylo toto téma uzavřené) téma křivd spáchaných při odsunu Němců po Druhé světové válce, nastiňuje jejich osudy v Socialistickém Československu a naznačuje, jak by se s nepokoji v Sudetech pravděpodobně vypořádala tehdejší posametová vláda. Ale to je jen jedna z linek knihy. Tou druhou (alespoň myslím) je zamyšlení nad tím, jak moc nás ovlivňuje historie a jak těžké může být se s ní vyrovnat. Mě osobně kniha oslovila natolik, že jsem si k Benešovým dekretům a celé problematice poválečného odsunu začal dohledávat odborné publikace.
Žebříček nejprodávanějších knih (5. týden)
07.02.2024
Poslední žebříček, kterým uzavřeme rok 2023, je tady!
07.02.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (4. týden)
31.01.2024
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Kniha Sudetenland v seznamech
alternativní historie Československo české detektivky a krimi české sci-fi české romány
2016 | Spad |
2014 | Příliš dlouhá swingers party |
2010 | Hustej nářez |
2017 | Poločas rozpadu |
2020 | Operace Thümmel |
Tak tohle opravdu není můj šálek kávy. Dočetla jsem jen díky čtenářské výzvě. V Sudetech žiju a nikdy tady nebyl lehký život pro nikoho.