Sůl nad zlato přehled
Božena Němcová
Tradiční český pohádkový příběh patřící ke klasickému odkazu české literatury první poloviny 19. století.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sůl nad zlato. Přihlašte se a napište ho.
Velmi dobře známá pohádka, kde král nakonec dá zapravdu své dceři že sůl je opravdu nad zlato a začne litovat svých slov, která jí v zápalu zlosti řekl. Vše dobře dopadne. Klasika, která oslovuje čtenáře po mnoho generací. Krása.
Pohádky od Boženy Němcové mám velmi ráda. V mé knihovničce měly čestné místo v několika vydání. A toto bylo jedno z nich.
Krásná pohádka.
„Ptal se král nejmladší dcery Marušky jaká je její láska k otci: „Já, tatínku, já vás mám ráda jako sůl odpověděla Maruška a mile se na tatínka podívala. „Ach ty ničemnice, ty nemiluješ otce víc než jako sůl? rozkřikly se starší sestry.“
Kniha Sůl nad zlato v seznamech
pohádky přátelství láska zfilmováno česká literatura nadpřirozené bytosti Boží prozřetelnost královská rodina čeští spisovatelé sůl kuchyňská a mořská Národní knihovna ČR Božena Němcová, 1820-1862Autorovy další knížky
1958 | V zámku a v podzámčí |
1942 | Divá Bára |
2021 | Babička |
2002 | Povídky |
1988 | Velká kniha pohádek |
Sůl nad zlato je jednou z krásných pohádek od Boženy Němcové. Plyne z ní ponaučení, že zatímco bez zlata a drahých kamenů člověk žít může, tak sůl je pro život a zdraví důležitější.