Sůl země a blbá ovce přehled
Sheila Ochová
Podtitul: aneb Můj šílený život s dědečkem. Někdejší dramaturgyně československé televize, žijící od roku 1971 v Německu, vypráví humorný příběh dospívající šestnáctileté Jany a jejího dědečka Vaňka. Román není jen vzpomínkou na totalitní kulisy ČSSR, ale především strhujícím pohledem na nevysychající prameny lidskosti, vůle ke svobodě a nejzákladnějším hodnotám člověka. Odpor dvou generačních prototypů vůči degradaci osobnosti na „sociálně opečovávané“ jednotky v domově důchodců, resp. v internátu, přesahuje svou filozofií konkrétní zemi. První, exilové vydání. Obálku s použitím obrazu Pavla Horáka navrhl Mikuláš Kravjanský.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sůl země a blbá ovce. Přihlašte se a napište ho.
Příjemné překvapení, svěží věc sice plná humoru, ale pod ním je to docela temný příběh, nebo si možná do děje promítám nějaké své vzpomínky. Každopádně je to dobrá kniha.
Šestnáctiletá Jana a její svérázný dědeček v boji proti sociálnímu opečovávání v období normalizace. Humorné a láskyplné svědectví o touze po obyčejném, svobodném a vzájemně ohleduplném životě, který se řídí pravidly slušnosti, lidskosti a úcty ke každému člověku. Psáno čtivě, lehce a zábavně.
Kniha Sůl země a blbá ovce v seznamech
1995 | Sůl země a blbá ovce aneb Můj šílený život s dědečkem |
2001 | Náš pes Balabán |
1965 | Snad ne vražda uprostřed sezóny |
Velké překvapení z poměrně malé knihy s "malým"? příběhem. Svěží humor, ale i hluboké myšlenky.