Šumař na střeše a jiné povídky přehled

Šumař na střeše a jiné povídky
https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80161/bmid_sumar-na-strese-a-jine-povidky-UTl-80161.jpg 4 9 9

Povídky Šoloma Alejchema se odehrávají koncem devatenáctého a začátkem dvacátého století v carském Rusku, na západě dnešní Ukrajiny v takzvané Oblasti židovského osídlení, která existovala mezi lety 1791 a 1917. Předobrazem postav jsou skuteční lidé - chudí a zbožní židé, kteří žili a pomáhali si tak, jak jim přikazuje judaismus. Jsou to lidé dobromyslní, prostí, vynalézaví, veselí i smutní; většinou ševci, hodináři, krejčí, podomní prodavači, zelináři nebo mlékaři, jako byl Tovje, hlavní hrdina řady příběhů v této sbírce i známého muzikálu Šumař na střeše, který podle povídek Šoloma Alejchema vznikl. A tito lidé často "vyprávějí" své příběhy autorovi. Knihu prostupuje nezaměnitelný židovský humor a nadhled, který dává hrdinům příběhu neuvěřitelnou sílu k tomu, aby čelili často velmi nelehkému osudu.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , XYZ (ČR)

Tevye´s daughters

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šumař na střeše a jiné povídky. Přihlašte se a napište ho.

Saxofonista
27.08.2024 3 z 5

Povídky Šoloma Alejchema by zasloužily více hvězdiček. Jenže teď hodnotím tuto konkrétní knihu a s ní mám problém. Trpí totiž svou "výborovitostí". Začíná to už názvem, který působí dojmem, že je v ní povídka "Šumař na střeše" a pak ještě nějaké další. Což je samozřejmě nesmysl, protože žádná povídka "Šumař na střeše" neexistuje. Ale tenhle marketingový tah je to nejmenší. Horší je, že ta skladba je taková nějaká podivná. Povídky z cyklu Tovje vdává dcery jsou roztroušené mezi jinými bez nějakého zřejmého hlubšího smyslu uspořádání. Není ani jasné, zda ty ostatní povídky také tvoří nějaký cyklus, nebo ne. Já prostě nechápu, proč je nutné vydávat tohle místo nového vydání původních souborů (Tovje vdává dcery, Uličník Motl, Smolař Menachem Mendl a případně soubor "zbytků).

Danafantom
02.09.2013 3 z 5

Knížku jsem si půjčila v knihovně, protože jsem viděla báječné představení Divadla Na Fidlovačce s Tomášem Töpferem. Povídky jsou ale psané pro mě dost nestravitelným způsobem.

Kniha Šumař na střeše a jiné povídky v seznamech

Židé Rusko zfilmováno jidiš

Sholom Aleichem (p)