Sundejte Hartmanna! přehled
Raymond Frederick Toliver , Trevor James Constable
Dva renomovaní američtí autoři Raymond F. Toliver a Travor J. Constable, ve své knize "Sundejte Hartmanna!" podávají svědectví nejen o životě nejlepšího německého stíhače druhé světové války Ericha Hartmana (*12.4.1922 - +20.12.1993), ale líčí i osudy válečného zajatace Hartmanna, který prožil více jak 10 let v táborech NKVD v Sovětském svazu. Čtenář má kromě bojovýchosudů možnost seznámit se s hrůznými metodami, jež sovětská moc používala nejen proti opozici ve vlastní zemi, ale i pro trestání válečných zajatců. ISBN 978-80-206-0688-4 (dotisk 2009)... celý text
Literatura naučná Historie Vojenství
Vydáno: 2003 , Naše vojskoOriginální název:
Holt Hartmann vom Himmel!, 1993
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sundejte Hartmanna!. Přihlašte se a napište ho.
Tomuto titulu bohužel plný počet dát nemůžu. Bojový duch a výsledky Hartmannovi upřít nelze, nicméně jak nádherně vystihl pan Čejka v dovětku, Hartmann jaksi opomíjí zmínit veškeré hrůzy, které Německo napáchalo. Přitom však moc dobře věděl na co má práva a jak s ním má být zacházeno. Odsuzuje poměry v ruském zajetí, ale neuvádí že nebýt války, kterou Německo začalo, nikdy by se tam nepodíval. V jednu chvíli jsem si při čtení i říkal, že je to prototyp klasického německého pyšného důstojníka - "...jsem štábní důstojník a pracovat nebudu!". Stejně tak mi přišlo i docela dost "vlezlé", jak se autoři hned od začátku snaží čtenáři vnuknout myšlenku toho, že Hartmann byl čestný, spravedlivý, chytrý, rytířský. To že nám to několikrát napíší v první kapitole, v samotné knize i závěru opravdu není nejlepší způsob propagace - působí to dosti podbízivě. Celkově bych řekl, že příběh zajímavý, ale napsáno je to místy trochu nešťastně.
Kniha Sundejte Hartmanna! v seznamech
letci Luftwaffe (Německo) vojenští letci východní fronta (2. světová válka) piloti němečtí stíhači stíhací esa
Téměř 11 let v zajetí asi některým nestačí, jak si čtu v komentářích. Někteří čtenáři by nejraději chtěli, aby polovina knihy byla plná omluv, sypání si popelu na hlavu a nadávání na Třetí Říši.
Hartmann samozřejmě 10/10 :) eso všech leteckých es, nepřekonatelný.
Autoři pečlivě a šikovně zpracovali neuvěřitelný životní osud, který by vydal na několik knih.
Přiznejte se, čí pra(rodiče) ukořistili letecký deník a fotoalbum?