Svatá Rus přehled
Alain Besançon
Francouzský filosof a historik Alain Besançon nabízí bilanci a syntézu svého více než půlstoletí trvajícího zájmu o Rusko a sovětský komunismus. Pro české čtenáře je tato kniha aktuální mj. v tom, že podrobuje kritice naivní a ahistorické názory francouzského intelektuálního milieu na Rusko – ať již v levé, nebo v pravé části tamního společenského spektra. Pro svůj kritický přístup si Besançon vysloužil označení „rusofob“, které je stejně jednostranné, jako bylo před časem povrchní označovat ho za „sovětologa“. Autor sám v závěru své knihy říká: „Neexistuje žádný důvod být rusofil, nebo rusofob. Ani já nejsem jedním ani druhým. Mne v prvé řadě zneklidňuje naše důvěřivost, naše naivita a naše netrpělivost.“... celý text
Literatura naučná Filozofie
Vydáno: 2015 , Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK)Originální název:
Sainte Russie, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svatá Rus. Přihlašte se a napište ho.
Četba této knihy je nyní velmi příhodná a užitečná. Autor s velkou kompetencí a hloubkou ukazuje historické, filosofické, teologické i jiné kořeny fenoménu Ruska. V úvodu je velmi vhodně uvedeno, že "umění lži je stejně staré jako Rusko (s. 11). A dále píše, že „namísto toho, aby se země vyrovnala se spoustou zločinů a podlostí,“ – připomeňme desítky miliónů lidí, kteří byli zavřeni a zahynuli v sovětských gulazích – „prostě je anulovala“ (s. 15).
Besancon nemilosrdným. Však považte - začátek spisu ve znění: "Umění lži je stejně staré jako Rusko." Velmi stručný nástin, avšak nikoliv nesměrodatný či zavádějící, ruské duše, kultury, historie, literatury, náboženství a všeho nanejvýš důležitého do těchto pojmů promlouvajícího. Tato jednostostránková stať se čte sama, až čtenáře zamrzí, že dolistoval k sedmé kapitole, která v kontextu ostatního obsahu působí spíše nešťastně a ruší tak dojem z krasojízdy. V krasobruslení za 5.8, tady za 4.8.
Kniha Svatá Rus v seznamech
2015 | Svatá Rus |
2000 | Nemoc století - komunismus, nacismus a holocaust |
2013 | Zakázaný obraz |
2002 | Komunismus a fašismus |
2013 | Svoboda a pravda |
Francouz se snaží tvářit objektivně, připadá mi však, že nedokázal zakrýt určitou nadutost. Přesto mi stála kniha za přečtení.