Svatí kacíři aneb Reportáž nejen z Velké Moravy přehled

Svatí kacíři aneb Reportáž nejen z Velké Moravy
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544189/bmid_svati-kaciri-aneb-reportaz-nejen-z-velke-moravy.jpg 5 47 47

Audioverze románu, jehož ústředními postavami románu na pomezí literatury faktu a beletrie jsou soluňští bratři Konstantin (Cyril) a Metoděj. Příběh jejich velkomoravské mise je zde podáván jako součást historicky věrného obrazu doby.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svatí kacíři aneb Reportáž nejen z Velké Moravy. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (22)

xulij01
31.07.2024 5 z 5

Vyprávění o Konstantinovi a Metodějovi je zasazené do opravdu širokého kontextu. Probírá se například historie Byzantské říše (nejvýznamnější panovníci a představitelé církve), její vztahy s okolními státy a "západní" církví. Podobně je poté rozebrána i situace na našem území. Hezky je zachyceno hnutí ikonoklasmu (zákaz zobrazování svatých), zrovna tak autorka naťukne i některé zásadní otázky víry (podstata Krista - člověk či Bůh). Širší kontext pak hodně pomáhá pochopit důvody jednání jednotlivých aktérů.

Vše je podáno opravdu čtivou formou, ale každopádně se v textu objevuje velké množství jmen a událostí, takže je určitě lepší přečíst knížku třeba během týdne, kdy si to lze ještě všechno vybavit. Autorka často pár větami shrne, co bylo o dané osobě/události již řečeno dříve, aby se čtenář ve vyprávění neztrácel.

Shardlake
24.02.2024 4 z 5

Zpočátku mi dělaly problém jména panovníků a jejich potomků včetně střídání se tehdejších papežů či vzdoropapežů, ale postupně se v ději začal objevovat životní příběh a osudy bratrů Metoděje a Konstantina, pozdějšího Cyrila a pochopila jsem, že autorka potřebovala nenásilně čtenáře provést dějinnými událostmi, které jejich osudům nejen předcházely, ale i navazovaly. Doporučuji k přečtení.


Rony70
17.07.2023 4 z 5

Zajímavá a trochu nezvyklá kniha. Jste zvyklí, že v každé kapitole se něco zajímavého odehraje? Jste zvyklí, že na každé stránce se něco zajímavého odehraje? Tak v této knize se velmi často něco zajímavého odehrává v každém odstavci! :-) Kniha je doslova nabitá různými historickými událostmi a děje se v ní toho tolik, že absolutně nemáte šanci si to zapamatovat. Ale i tak rozhodně stála za přečtení, dozvěděl jsem se z ní spoustu informací, o kterých jsem neměl vůbec tušení. Jednu hvězdičku jsem ubral za to, že některé pasáže se až příliš zabývaly náboženstvím a u těch jsem se nudil, naštěstí ale tyto pasáže nebyly nějak přehnaně dlouhé. Kdo má rád historii, koho baví intriky, podvody a války tehdejších panovníků a vlivných lidí, ten se u ní rozhodně nudit nebude.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2001 - Cena Miroslava Ivanova (Dílo vydané během posledních tří let)


Kniha Svatí kacíři aneb Reportáž nejen z Velké Moravy v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených53x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených11x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst22x
v Chci si koupit5x