Švejk dobývá svět přehled
Radko Pytlík
Výběr různých citátů, aforismů, myšlenek z různých děl J. Haška, různých vydání, i komentáře a citáty spisovatelů, herců i osobností.
Humor Literatura česká
Vydáno: 1983 , Kruh (Hradec Králové)Originální název:
Vyšlo k 100. výročí narození Jaroslava Haška
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Švejk dobývá svět. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Švejk dobývá svět v seznamech
aforismy citace Švejk Jaroslav Hašek, 1883-1923
1988 | Český kreslený humor dvacátého století |
1971 | Toulavé house |
1995 | Dějiny české literatury IV. - Literatura od konce 19. století do roku 1945 |
1979 | Náš přítel Hašek |
1996 | Ve stínu pípy |
Jedna z dvaapadesáti knih, které k dnešnímu dni najdete pod štítkem “Jaroslav Hašek, 1883-1923“. Jedna z těch jubilejních. // …jak však pokračovat?! Je to těžko uchopitelné, rozkousíčkované a nanovo slepené, je to pochvalné i hanící, leč právě proto zajímavé, ba ojedinělé. Názorová protichůdnost tomu dodává říz. Je to skoro hádka.
Hádka, do které sice nemůžete aktivně zasáhnout, ale sledovat ji - to ano! A pozorovat, vidět její vývoj, její atmosféru, která graduje s každým dalším aktérem, dalším rokem, nebo naopak spád ztrácí a točí se klaustrofobicky kolem jediné otázky – např.: Je Švejk výrazem české národní povahy? Zaslouží si Hašek za toto dílo uznání? --------- to dává možnost v duchu rozvažovat vlastní odpověď. Snad i svůj názor přehodnotit. // Každopádně, součástí knihy je obrazová příloha – fotografie, kresby, karikatury, reklamní plakáty a obálky cizozemských vydání románu. (zde pauza k podivení: překvapilo mě, že bylo čerpáno také ze soukromého archivu Vlastimila Brodského (1920-2002). Překvapilo mě, že i on byl představitelem Švejka.)
Dávám maximální počet hvězdiček. Líbilo. // Dostupné ve skladu ústřední knihovny na Mariánském náměstí, a to v počtu dvou exemplářů.
Některé české osobnosti, jejichž jména se v knížce objevují:
- Ivan Olbracht (1882-1952)
- Karel Teige (1900-1951)
- Julius Fučík (1903-1943)
- F. X. Šalda (1867-1937)
- Josef Kopta (1894-1962)
- Kurt Konrad (1908-1941)
- E. F. Burian (1904-1959)
- Zdeněk Nejedlý (1878-1962)
- Bohumil Hrabal (1914-1997)
- Jan Werich (1905-1980)
--------------------------------------------------------------
CITÁT CITÁTU:
Někdy až člověka hrůza jímá z toho, jak Hašek prohlédl život.