Sviňák přehled
Irvine Welsh
Ich-formou vyprávěný příběh zkorumpovaného edinburgského detektiva seržanta Bruce Robertsona, který se ukájí vlastní mocí. Jeho povolání mu umožňuje ventilovat všechny jeho skryté pudy, touhy a vášně, stejně jako latentní rasismus a šovinismus či frustraci ze svého nízkého společenského původu. A protože může z moci úřední ovlivňovat osudy lidí a navíc z toho mít osobní prospěch, nerozpakuje se menšinovým černochům či katolíkům dát řádně pocítit svou nadřazenost bílého protestanta, a služebně podřízeným distingovaným ženám či prostitutkám zase sílu svého nadrženého chlapáctví, a ještě brát příplatky za množství přesčasových hodin, které je schopen odkroutit jen pomocí kokainu a dalších drog. Ale i jemu dochází, i když jen velmi zvolna, že není Bůh a že neumí vrátit život člověka, který dostal infarkt, stejně jako se nedokáže zbavit ošklivé vyrážky ani mluvící tasemnice, která jej užírá zevnitř.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sviňák. Přihlašte se a napište ho.
Tohle vám zaleze pod kůži. Drsné a syrové. Smrad cítíte snad až doma. U některých pasáží nedoporučuji konzumovat cokoliv. Chvílema jsem měla pana neomylného, veledůležitého a věčně nadrženého, plný zuby, neskutečně mě jeho arogance vytáčela.
Jo, na konci vám plno věcí dojde, ale kdo jsme my, abychom kohokoliv soudili?
Bruciiiiii, toho se budu dlouho zbavovat.
" Společnost se změnila a zákon s ní neudržel krok. Není možný stíhat lidi pro jejich spotřebitelský preference. Pak by je bylo třeba taky možný zavírat za to, že maj raději kukuřičný lupínky než celozrnný, a mraky takovejch nesmyslů. "
Výborná kniha, prostředí a chování hlavního hrdiny působí neskutečně živě a přirozeně, chvílemi máte pocit, že cítíte puch kalhot a svědění vyrážky - vykreslení hlavní postavy je naprosto geniální. Na konci vám pak dojde, jak smutný příběh to ve skutečnosti je.
„Když člověk něco zničí, když něco utýrá, vypadá to vždycky pokroucené a beztvárné a trochu neskutečné a nelidské a díky tomu je snažší pokračovat v tom týrání, rozjebávání a ubližování a drcení, dokud to člověk úplně nezničí a neprokáže tak, že ničení je lidskému duchu vlastní, že příroda má prostředky, kterými nám umožní ničit, kterými nám to usnadní; ví, jak řádné lidi, kteří chtějí jednat, přimět k jednání bez obav z následků, ví jak umenšit naše lidství, když porušujeme zákony a řád.“
Kniha Sviňák v seznamech
zlo zfilmováno psychologické romány Edinburgh detektivové
Teď jsem dočetl a ještě rozdýchávám posledních pár stran.
Příběh detektiva Robertsona je návykový plný nespravedlnosti, násilí, drog a sexu. Chvílemi máte pocit, že už tu knihu ani nechcete držet v ruce a netoužíte se dozvídat víc z jeho příběhu. Co víc říct než jen… dočtěte to, stojí to za to.