Svobodný Francouz přehled
Piers Paul Read
Román zachycuje dějiny Francie v l. polovině 20. století, především období druhé světové války. Prostřednictvím peripetií života hlavního hrdiny, Bertranda de Roujay, syna plukovníka ze starého, ale nevýznamného rodu v Provence, se autor pokusil vylíčit velmi složitou a dramatickou dobu v letech 1901-1949. Inteligentní mladík z konzervativně katolicky zaměřené rodiny se nejprve po ukončení studia věnuje vojenské kariéře, po pěti letech se uplatní v Paříži na ministerstvu vnitra a ve třiceti letech je jmenován podprefektem v Mézacu ve svém rodném kraji. Jeho manželství s levicově orientovanou dcerou přítelkyně své matky končí rozchodem. Stále však udržuje vztah se svými přáteli, vyšetřujícím soudcem židovského původu, s lékařem – komunistou. Rozdělí je až události po porážce a rozdělení Francie německými okupanty. Bertrand jako kapitán v záloze je odhodlán bojovat za svobodu své země, a tak přes Španělsko a Portugalsko uprchne do Londýna, kde se zapojí do odboje jako styčný důstojník mezi vojenskými a civilními složkami organizace Svobodných Francouzů generála Charlese de Gaulla. ... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2005 , AcademiaOriginální název:
The Free Frenchman, 1986
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svobodný Francouz. Přihlašte se a napište ho.
Krása, krása! Velmi čtivý román, postavy pěkně propracované a hlavní hrdina naprosto nepoučitelný, co se týče žen. Pro mě zajímavé i seznámení se situací ve Francii během 2. sv. války i těsně po ní.
Velmi zajímavá knížka. Zalíbila se mi nejprve obálka a byla jsem překvapena obsahem. Je velmi pěkně zpracovaná a společně s osudem hlavního hrdiny jsem se i trochu více seznámila s historií Francie zejména za 2. světové války.
Kniha Svobodný Francouz v seznamech
1993 | Přežít |
2010 | Templáři |
2004 | Láska a revoluce |
2005 | Svobodný Francouz |
1979 | Profesorova dcéra |
Vynikající čtivý historický román. Úvodní stránky naznačovaly, že půjde o průměrnou četbu, ale pak to gradovalo. Určitě se k této knize ještě vrátím. Ujasnila jsem si, jak to před válkou a během ní vypadalo ve Francii a co všechno bylo ve hře. Různé typy postav, od státníků, šlechty, kněží, po prostitutky, charaktery postav výborně vykreslené. Přiznám se, že mnohé historické události a souvislosti byly pro mě nové. Nic není a nebylo černobílé, lidé jsou stejní, jen kulisy se mění. Škoda, že místo zajímavého doslovu autor nenapsal druhý díl.