Syn pluku přehled

Syn pluku
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128055/bmid_syn-pluku-mhr-128055.jpg 4 48 48

Děj se odehrává za druhé světové války. Malému chlapci Váňovi zemře celá rodina, a tak se vydává na cestu. Najdou ho rušští průzkumníci. Váňa s nimi prožívá válku. Kapitán jednotky ho dokonce adoptuje. Když kapitán umře pošlou Váňu do vojenské základní školy.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Syn pluku. Přihlašte se a napište ho.

Inutihar
18.11.2024 2 z 5

Ruku na srdce, od sovětské knihy o válce pro mládež, vydané poprvé v roce 1944, lze jen těžko očekávat něco jiného než epické hrdinství a patriotickou propagandu. Jako "husákovo dítě" jsem také kult rudoarmějců a oslav sovětského vítězství nad fašismem zažil, takže si dovedu představit, že kdybych to četl tehdy, tak bych ten válečný patos vnímal jinak než nyní.
Jako dospělý čtenář si spíše užiju fakt, že jsem četl vydání z roku 1959, které bylo zřejmě to poslední české, kde se ještě naplno vychvaloval Stalin, protože nahlédnutí do digitální knihovny mi potvrdilo, že v pozdějších vydáních už byly všechny (v některých místech až mystické) zmínky o Stalinovi z textu odstraněny. I to staví knihu do trochu jiného světla, jako dokumentu doby, ideologie i toho, že ani sovětská kniha neuteče cenzuře.

Riccia
20.08.2024 5 z 5

Knihu si pamatuji ze svých školních let a nyní, když jsem ji objevila při přebírání knihovny, jsem si jí přečetla znovu. Já bych v knížce propagandu nehledala. Vidím v knížce až nečekaně poeticky vyprávěný válečný příběh, který se klidně mohl stát. Válka byla strašlivá a způsobila spoustu bolesti. Myslím, že Valentin Katajev, sám kdysi voják, byl právem hrdý na sovětské vojáky, kteří dokázali agresora vyhnat ze své vlasti a s obrovskými ztrátami přispěli k ukončení 2. svět. války. Mám dojem, že v dnešní době už je takovéhle "vlastenectví" považováno za přežitek, ale v jejich době to bylo určitě jinak. Za mě velice lidsky napsaný válečný příběh.

Bafy
14.02.2024 2 z 5

Pohled na válku očima dítěte, na rozdíl od knihy Nabarvené ptáče i pohled reálnější. Jediné co mně osobně vadí je to nesmyslné předávání vzorců o válce, vlastenectví atd. Kdy konečně lidé dospějí k poznání že jakákoliv válka, jakýkoliv boj je ale naprosto zbytečný?

Kniha Syn pluku v seznamech