Syndrom velkého vlka přehled
Thomas Hylland Eriksen
Tématem další pozoruhodné knihy z pera známého norského sociálního antropologa (v nakladatelství Doplněk vyšla jeho kniha Tyranie okamžiku již ve druhém vydání) je spokojenost. Kniha psaná přístupnou a čtivou formou se snaží odpovědět na otázku, čím se vyznačuje šťastný a hodnotný život. My, příslušníci globální střední třídy, máme v podstatě ráj na zemi: dožíváme se vyššího věku než kdokoli před námi, méně pracujeme a jsme zdravější než předchozí generace. Dopřáváme si kvalitní a chutnou stravu, posloucháme hudbu, která se nám líbí, nabízí se nám nepřeberný výběr literatury... Přesto však nejsme spokojeni. Vědecké studie ukazují, že životní spokojenost od 50. let minulého století poněkud poklesla. Nadbytek nám nepřináší štěstí; zdá se, že šťastný život nám uniká stejně jako v dobách chudoby a nedostatku.... celý text
Literatura naučná Filozofie Sociologie, společnost
Vydáno: 2011 , DoplněkOriginální název:
Storeulvsyndromet, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Syndrom velkého vlka. Přihlašte se a napište ho.
Naivni, velice zjednodusujici, cernobile videni. Jak muze toto ucit na univerzite?!
(SPOILER) Eriksen si dává za úkol svoji tezi představit pochopitelně a čtivě. Jeho knihy nejsou dojmologie, je to kvalitní analýza. Opět nám pootvírá oči směrem ke spokojenému životu. Aneb růstem bychom se měli dopracovat k nerůstu.
Kniha Syndrom velkého vlka v seznamech
Rozbředlé, pomýlené, nesouvislé, žádná zajímavá myšlenka, která by byla řádně a do hloubky odargumentována, takové hospodské tlachání, místo argumentace rádobyvtipné příklady, které ale spolu nesouvisí, autor často vyvozuje nesprávné závěry -nebere v potaz další možné aspekty vlivu, většinou uvádí jen norské autory, zahraniční asi nemá načteny nebo co. Je vidět, že v Norsku je málo lidí, tudíž malá konkurence a psát knihy či učit na univerzitě může i tento strejda s průměrným intelektem. :-( Tahle kniha je fakt blábol. :-(