Synové světla a synové tmy: Svědectví nejstarších biblických rukopisů přehled
Stanislav Segert
Pozoruhodně dovede autor, vynikající znalec svého oboru, vyprávět historii objevů starých rukopisů u Mrtvého moře. A stejně zajímavě shrnuje i dějiny lidu, jehož život a myšlení nalezené rukopisy dokumentují. Nejvíce si hledí osudu esejců jakožto nositelů jednoho výrazného židovského náboženského směru. Sdělení o nejnovějších výdobytcích světového bádání i srovnávání nálezů je dobře stmeleno s historiografickým průřezem raného vývoje židovského národa. Celek je velmi zdařilým populárně vědeckým dílem.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Synové světla a synové tmy: Svědectví nejstarších biblických rukopisů. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Stanislava Segerta, duchovního a vědce, je zvláštním skloubením historie objevu tzv. kumránských rukopisů s vyprávěním o dějinách náboženského společenství esejců, o jejich učení a zvycích, i s úvahami o tom, jak se esejské učení promítlo do utváření prvních křesťanských společenství po Kristově ukřižování.
Zpočátku se kniha čte téměř jako detektivní thriller. Čteme o prvních náhodných nálezech beduínských pastýřů. Sledujeme snahy vědců o shromáždění všech rukopisů, obtížnou práci restaurátorů a složité spory o správné časové zařazení a interpretaci textů.
V závěrečných kapitolách nás potom autor seznámí s dějinami esejců, jejich zvyklostmi a pravidly života, učením a odkazem - existuje mnoho náznaků svědčících o jisté spřízněnosti s křesťanstvím - dalo by se možná říct, že doba byla "v očekávání", které Kristův příchod naplnil.
Zajímavé je zjištění, že tato kniha vyšla v Československu v roce 1970, v době, kdy normalizace byla v plném proudu a kdy Stanislav Segert už napevno zakotvil jako profesor biblických studií a severozápadních semitských jazyků na Kalifornské univerzitě v L.A..
Opravdu stojí za přečtení. Pět hvězd!
mna táto kniha dosť sklamala ale aspom som sa dozvedel niečo nové o esejcoch nevedel som že boli až taký nabožensko založeny.
Kniha Synové světla a synové tmy: Svědectví nejstarších biblických rukopisů v seznamech
Kumránské svitky starověké rukopisy rukopisy esejci (judaismus)
1970 | Synové světla a synové tmy: Svědectví nejstarších biblických rukopisů |
1995 | Starověké dějiny Židů |
1966 | Dějiny Afriky, svazek 1. |
1956 | Mluvnice hebrejštiny a aramejštiny |
1966 | Dějiny Afriky, svazek 2. |
velmi čtivé a zároveň znamenitý zdroj informací