Sýr a červi přehled
Carlo Ginzburg
Jedna z nejlepších historických knih vůbec, v níž autor vypráví příběh furlánského mlynáře Menochia, jenž se díky svým názorům dostal do střetu s inkvizicí. Menochiovy autentické výpovědi před soudním tribunálem se autorovi staly podkladem pro plastické a barvité vykreslení každodenního života člověka na konci 16. století včetně jeho úzkostí, radostí či naopak vytváření si osobitých představ o Bohu, vesmíru a posmrtném životě.... celý text
Literatura naučná Historie
Vydáno: 2022 , ArgoOriginální název:
Il formaggio e i vermi, 1976
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sýr a červi. Přihlašte se a napište ho.
![KingNut123 KingNut123](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/420143/m_kingnut123.jpg?v=1728664311)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
S knihou jsem se poprvé setkal během druhého roku studia na vysoké škole. I přesto, že mě téma náboženství nepřitahuje, jsem chňapl po knížce a nelitoval času, který jsem u ní strávil.
Kniha nás seznamuje s jedním mlynářem, jenž byl za své názory souzen a popraven. Život tohoto „dezinformátora novověku“, který se nebál vyslovit své, leč kontroverzní a nepravdivé názory, je jeden z nejtragičtějších příběhů novověku. Osobně mě tento příběh nadchl, jelikož ho v učebnicích dějepisu nenajdete. Příběhy, jako jsou tyto, dokáží potěšit snad každého milovníka historie.
Sýr a červi je poutavou publikací, která i přes svou pestrou nabídku informací není jednoduchou četbou. Některé čtenáře by mohla zarazit délka knihy. 208 stránek, z toho 60 stránek tvoří prameny a literatura, není mnoho. Kniha je ale plná různých filozofických úvah a výňatků z náboženské literatury. Sýr a červi je tudíž složitá kniha, nad kterou mohou někteří čtenáři zlomit hůl.
![Vidlička Vidlička](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/186295/m_vidlicka-B1a.jpg?v=1644349070)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Zajímavý náhled do mikrohistorie jednoho vesničana raného novověku a doby, která ho utvářela, a snaha o její interpretaci i z jiných úhlů pohledu než běžně nabízí oficiální historická věda. Výstupy jsou ale pouze (přiznaně) spekulativní. Autor je však považován za jakéhosi zakladatele tohoto modernističtějšího a osobnějšího přístupu, což je výborně rozebráno i v doslovu. Víra už je pak na čtenáři. Mně to přišlo přehnaně ukecaný...
Uchvatitelé říší, Má druhá šance a další knižní novinky (30. týden)
24.07.2022
Kniha Sýr a červi v seznamech
v Mé knihovně | 56x |
teologie venkov inkvizice církev kacířství, hereze mlynáři, mlynářství věrouka mikrohistorie přelom 16. a 17. stoletíAutorovy další knížky
2000 | ![]() |
2002 | ![]() |
2003 | ![]() |
2021 | ![]() |
2013 | ![]() |
Byl to z Ginzburgovy strany takový (zdařilý) experiment. Za touhle knihou je hromada detektivní práce, která není všude na první pohled zjevná - už jenom za ni patří autorovi obdiv. Místy Ginzburg sice spíše hádá "jak to mohlo být" než aby to doložil v podkladech, celkově je to však velmi solidní kniha se spoustou zajímavých myšlenek. Závěr "lidé spolu ve středověku komunikovali" potažmo "vesnice nebyly izolované" byl pro mne sice spíše "duh, obviously" moment než nějaké prozření, ale četlo se to dobře a bylo zajímavé sledovat, co všechno autor z jednoho "blbýho" inkvizičního procesu dokázal vytáhnout.