Tá, čo sa vracia přehled

Tá, čo sa vracia https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377065/bmid_ta-co-sa-vracia-V1f-377065.jpg 4 259 259

Román o Arminute – tej, čo sa vracia, nás do svojej hĺbky vtiahne už na prvých stránkach, vo chvíli, keď rozprávačka zazvoní pred neznámymi dverami v jednej ruke s kufrom a s taškou plnou topánok v tej druhej. Otvoriť prichádza jej sestra Adriana s rozstrapatenými vrkočmi: nikdy predtým sa nevideli. Začína sa strhujúci a okúzľujúci príbeh o dievčati, ktoré zo dňa na deň príde o všetko: o pohodlný domov, najdrahšie kamarátky, bezpodmienečnú lásku rodičov. Trinásťročné dievča objavuje úplne nový a odlišný život. Dom je malý, tmavý, všade naokolo je plno súrodencov a na stole málo jedla. Je tam však Adriana, s ktorou spolu spávajú na jednej posteli. A je tu aj Vincenzo, ktorý sa na ňu pozerá ako na ženu, a v jeho samopašnom, ostrieľanom pohľade sa vie aj stratiť, aby sa opäť mohla nájsť. Aby dokázala prijať fakt, že sa jej dvakrát zriekli, musí sa vrátiť k svojej podstate. Donatella di Pietrantonio dokáže tento príbeh o vzťahoch matiek a dcér, zodpovednosti a starostlivosti vyrozprávať veľmi originálnym a expresívne silným spôsobom.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Inaque
Originální název:

ĽArminuta , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tá, čo sa vracia. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (79)

jitka7326
15.12.2023 5 z 5

Útlá knížka o nelehkém dětství, o dvou matkách, o potřebě někam patřit.Příběh se odehrává v 70.letech a jak bylo zmíněno na konci knihy, v Itálii byla běžná praxe odložit dítě z finančních důvodů a bídy.

hodna.postacka
08.11.2023 5 z 5

No wow. Tak to byl román par excellence. Třináctiletá dívka je vytržena ze svého dosavadního světa a je bez vysvětlení vrácena své biologické matce. Nová rodina žije v naprosto odlišných životních podmínkách, ve zcela jiném životním tempu a stylu. Hrdinka má v hlavě zmatek, je zmítaná ve dvou různých světech, není si jistá svými city a pocity. Krásná kniha.


spongy
08.11.2023 4 z 5

Nikdo ji nechce, nikoho nezajímá. Možná by i vlastně někoho zajímala, ale když žijete ,,z ruky do huby“ není na empatii a city možná prostor a čas. Nebo je? Příběh odehrávající se před x desetiletími na italském venkově s působivou a zvláštní atmosférou. Je naprostou pravdou, že skrz řádky k čtenáři prosakují nejen psaná sdělení, ale také pachy a silné obrazové vjemy. Lehce jsem se přenesla do toho zanedbaného stavení a stala se náhle (a neochotně) součástí jeho domácnosti, jako i Navrátilka. Na člověka často dopadá při čtení tíha, pocit jakéhosi neukotvení, nepochopení. Není to vůbec veselé čtení, ale má spád. Kolikrát ve mně jisté scénky vyvolávaly vyloženě odpor a chuť s dotyčnými aktéry novely zatřást a zařvat na ně, ať se konečně proberou. Hlavní hrdinka ještě svůj neveselý úděl na můj vkus zvládala se ctí. Jen konec mi přišel opravdu rychlý, spousta toho zůstala nevyřčena. Autorka prý vydala také pokračování, takže se asi čtenář dozví ,,zbytek“ v něm. I přes nižší hodnocení po něm nejspíš časem sáhnu také.
Rozhodně nesouhlasím s některými komentáři, ve kterých se píše, že je příběh vystavěn ,,uměle“ ,,na oko“, aby dosáhl co největšího efektu. Všechno působí velmi reálně a díky tomu také místy až strašidelně.
Viděla jsem také povedenou filmovou adaptaci. Několik scén se liší v detailech a chronologii, ale příběhově je děj vesměs totožný. Obojí doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky 24. - 30. září

24.09.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tá, čo sa vracia v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených315x
ve Čtenářské výzvě49x
v Doporučených29x
v Knihotéce107x
v Chystám se číst201x
v Chci si koupit43x
v dalších seznamech3x