Tábor Radostné vědy přehled

Tábor Radostné vědy
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129501/mid_tabor-radostne-vedy-fDv-129501.png 4 4 4

V souboru povídek Garanti sans moraline (Tábor Radostné vědy, 2004) usiluje autor skrze příběhy jednotlivých postav nahlédnout intimní hloubku a tabuizované končiny lidského osudu. Kniha se tak stává naléhavou a autentickou výpovědí člověka v mezní životní situaci, manifestem "veselého pesimismu" a humanismu zproštěného jakéhokoli moralizování či klišé. Ve volbě témat se jednoznačně odráží autorův komplexní pohled na člověka související s jeho psychoanalytickým a antropologickým vzděláním: detailní pohled na poslední chvíle umírajícího člověka a popis rituálu spojeného se smrtí, příběh potratu antiutopická alegorie o koncentračních táborech, konzumní antropocentrický alibismus ve vztahu k zvířatům a mnoho jiných, "nepohodlných", a o to více palčivých témat. Přičemž ale autorovi nechybí smysl pro humor, často plný hořké ironie, hravost a kompoziční nápaditost. Pochmurný tón vyprávění se živě střídá s anekdotickými výstřelky, závažná filozofická témata kontrastují s groteskní obrazotvorností, jíž jsou nahlížena, a "uvědomělý" autorský vzdor je místy ironizován adolescentním stylem. (zdroj: www.dauphin.cz)... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Dauphin

Garanti sans moraline, 2004

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tábor Radostné vědy. Přihlašte se a napište ho.

FiliaNoctis
19.11.2017 5 z 5

Úderné! Konečne psychoterapeut, ktorý vidí veci jasne. Je málo ľudí, ktorí majú odvahu hovoriť o zmagorenom svete, ktorý vytvoril jeho excelencia "človek rozumný". Nesympatia voči úchylnosti kresťanstva či kritika namierená na taniere mäsožrútov alebo čerešňa na torte: existencia našich obľúbených "humánnych" lekárov a ich pochybnej užitočnosti - veľmi výstižné poviedky.

lushi
17.06.2017

Declerck je v mých očích skvělý spisovatel díky tomu, že dokáže psát různými styly, z různých úhlů pohledu. Sbírku neohodnotím hvězdičkami, protože některé povídky se mi vůbec nelíbily, některé naopak velmi a některé jsem nepochopila. Názorově mi je Declerck velmi sympatický, kniha pro mě byla dobrým představením někoho ze současné belgické literatury.

Podpovrchem
30.04.2016 4 z 5

V každé povídce jsou otevírané dveře smrti, pohled na úmrtí je tu však provázen extrémní syrovostí, autor nepoužívá krásných a vzletných slov, je stručný a strohý, i tak mají každá jiný emocionální náboj. P. Declerck poukazuje na marnost honění se za pozlátkem a zapomínání na to nejdůležitější, samotný život.

Kniha Tábor Radostné vědy v seznamech

povídky kritické myšlení