Tábor u tajné jeskyně přehled
Branko Ćopić
Román pro děti ukazuje v nadlehčené formě poměry ve válečné Jugoslávii. První dva díly Pionýrské trilogie o bosenských školácích, jejichž veselé a vzpurné dětství přerušila 2. světová válka. Příběh se odehrává v horské vesnici odříznuté od světa. Autor do příběhu včlenil své osobní prožitky z dětství.
Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1975 , Albatros (ČR)Originální název:
Orlovi rano lete a a Slavno vojevanje, 1959
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tábor u tajné jeskyně. Přihlašte se a napište ho.
Moc krásná knížka, přečetl jsem jí a hned jsme se s kamarády inspirovaly a udělali jsme si stejnou partu a skrýš v lese.Doteď tam chodíme :)
Kniha Tábor u tajné jeskyně v seznamech
1975 | Tábor u tajné jeskyně |
1976 | Kocour Tošo |
1977 | Zahrada slézové barvy |
1967 | Neslyšný střelný prach |
1958 | Příhody Nikoletiny Bursaće |
Dobrodružná knížka pro děti a mládež. Ovšem ne, bohužel, pro ty dnešní... :-( Ještě tak já, když jsem byla ve věku cílové skupiny, bych si s nadšením početla. Pro dnešní mladou generaci úplné sci-fi a pravděpodobně "nuda". Že jsou naopak prázdné jejich životy, oproti Jovanovi, Strejci, Lunje... to snad pochopí aspoň někteří za pár let.
Optikou dospělého čtenáře této knihy - jsem nadšena a zároveň se mi srdce svírá, jak byly děti vytrženy ze svých her a musely během pár let mentálně dospět, přestože věkem ještě byly dětmi. Také je zajímavý náhled na politickou situaci v Jugoslávii za 2. sv. války - o čemž samozřejmě ze školy nic nevím... Přesto je kniha veselá a optimistická a k mému velkému údivu i poměrně ideologicky neutrální.