Tady nejste cizej přehled
Adam Haslett
Životy plné proher a zklamání, životy, které se uzavírají samy do sebe jako do ulity. A právě svět, který se v nich ukrývá, je tématem první knihy povídek Adama Hasletta, knihy plné trýzně a napětí, jež sklidila obdiv kritiky a mimo jiná ocenění se stala finalistkou Pulitzerovy ceny. Postarší vynálezce, překypující manickou aktivitou, se pokouší prolomit odcizení ve vztahu se svým homosexuálním synem. Nešťastný chlapec nalezne úlevu od svých problémů v tom, že se nechává týrat násilnickým spolužákem. Aristokratická dáma ve středních letech, dlouholetá pacientka psychiatrické léčebny, se stane důvěrnicí nešťastně zamilovaného pubertálního chlapce, který v léčebně pracuje jako dobrovolník. Tady nejste cizej je mistrovským dílem, jež s odstupem a přitom soucitně líčí zármutek, který život přináší, a odvahu, se kterou mu lidé čelí.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2010 , HostOriginální název:
You Are Not a Stranger Here, 2002
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tady nejste cizej. Přihlašte se a napište ho.
Dechberoucí povídky. Perfektně vystavěný děj, čtenář je zároveň vtažen harmonickým plynutím textu i udržován v napětí různými zcizovacími mechanismy. Na krátké ploše 30-35 stran dokáže přivodit vcítění do postav a nejednou i velice silné a překvapivé emoce. Haslett je Hemingwayem všech labilních jedinců, freaků a sexuálních menšin, co milují život. Za mě top kniha posledních let.
Opravdu silné příběhy, nejrůznější zákoutí lidské duše servírovaná bez jakéhokoliv přikrášlování.
Kniha Tady nejste cizej v seznamech
Takový průměr. Kniha povídek o tragikomických osudech lidí. Příběhy se čtou docela dobře, mají i nápad, ale celkově to nemá až takový tah na branku, jak jsem čekal po první povídce - ta mi asi přišla nejlepší.