Po bitevních polích Jižních Čech přehled
Vladimír Šindelář
ůvodce po jižních Čechách tematicky zaměřený na místa historických bitev z období husitské revoluce, třicetileté války a válek o dědictví rakouské. Popis jednotlivých bitev doplňují kapitoly o válečnictví té doby (husitské válečnictví, různé druhy vojsk z období války třicetileté a pěchota z období rokoka). Práce z oblasti regionálních a vojenských dějin. ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Po bitevních polích Jižních Čech. Přihlašte se a napište ho.
Válka není nic pěkného (a autor si ji nijak neidealizuje ani neromantizuje), ale i tak tvoří neodmyslitelnou paměť krajiny, ve které žijeme. Když víme, jaké historické děje se kdysi odehrály v místě, kudy se běžně pohybujeme, víc si krajiny všímáme, vážíme si jí a zajímáme se o ni. Tato knížka je skvěle, čtivě a přitom erudovaně napsaná, o výstižných dobových ilustracích nemluvě. Rekonstrukce bitev jsou velice názorně vykreslené. Troufám si tvrdit, že i když vás řinčení zbraní nijak nebere nebo přímo odpuzuje, začtete se se zaujetím.
Moc hezky zpracovaná témata historických bitev se spoustou dobových obrázků. Byla jsem spokojená.
Ocenění knihy (1)
2015 | Kriminální příběhy ze staré Šumavy |
2004 | Paměti pražského kata |
2013 | Cesta na popraviště - Příběhy z Evropy |
2006 | Po bitevních polích Jižních Čech |
Tohle mě hodně bavilo. Ať už se jednalo o období středověku, nebo pozdější bitvy např. z období třicetileté války, vše je popsáno velmi poutavě a leckdy až do neuvěřitelných detailů. Škoda, že není více podobných knih zaměřujících se i na ostatní kraje a kouty naší vlasti.