Tajemný hrad v Karpatech přehled
Jules Verne

Tajemný hrad v Karpatech – V karpatských lesích stojí ponurý polozřícený hrad, který vyvolává děs a hrůzu u obyvatel blízkých vesniček. Krouží o něm spousta tajuplných a často naprosto neuvěřitelných příběhů. Jeho tajemství se pokusí odhalit krajem projíždějící hrabě Franz Teleke, který hledá svou ztracenou milenku.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 2015 , OmegaOriginální název:
Le Chateau de Carpathes, 1892
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemný hrad v Karpatech. Přihlašte se a napište ho.

Potavý romanticko-dobrodružný příběh o lidské představivosti a manipulaci mysli. Taktéž o šílenství, které jen slepá posedlost považovaná za lásku může způsobit. Většina knihy je spíše popisná a tempo je tak po čertech pomalé. Nicméně ve chvíli kdy se hrabě dostává k hradu (finally!) to odsýpá a odhalení všech záhad kolem hradu je poměrně zajímavé. Bonus tvoří popis primitivního hologramu, což mě opět nechává v údivu, jak to sakra mohl všechno v 19. století vymyslet.

Poprvé jsem se potkal s baronem Görtzem a hrabětem Telekem díky komiksu v časopise Pionýr. Poté - překvapen - přišla geniální Brdečkova verze „čortova hrádu, kde strašá“ a až pak dostal šanci Verne. Špatný tisk v Pionýru udělal některé pasáže nečitelné, kniha byla očekávána a maličko zaostala, takže film nakonec svou brdečkovsky typickou stavbou zvítězil. Tím ale nijak nechci snížit Vernův příběh, opět dokazující, jak široký záběr tento mistr pera a vizí měl.
Kniha Tajemný hrad v Karpatech v seznamech
v Přečtených | 1 193x |
v Mé knihovně | 444x |
19. století zfilmováno francouzská literatura napětí tajemství pomsta dobrodružství vynálezci Transylvánie (Sedmihradsko)Autorovy další knížky
1937 | ![]() |
1965 | ![]() |
1985 | ![]() |
1963 | ![]() |
1963 | ![]() |
Verne byl vizionář. Popis promítání mrtvé Stilly na sametovém závěsu mě v dětství fascinoval, a to už jsem samozřejmě znala televizi. Na věky mě tenhle román tak vystrašil, že jsem nikdy do Karpat nezavítala.