Tajemný hrad v Karpatech (2023) | Databáze knih

Tajemný hrad v Karpatech přehled

Tajemný hrad v Karpatech
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542222/bmid_tajemny-hrad-v-karpatech.jpg 4 786 786

Odhalí hrabě Telek tajemství, jímž je opředen hrad v karpatské vesnici? Je obraz jeho mrtvé lásky, pěvkyně Stilly, jen přeludem? Román je poctou lidské vynalézavosti. Hrabě Franz Telek propadne kouzlu krásné operní pěvkyně Stilly. Ta však při představení náhle umírá a hraběti málem pukne srdce. Stopy jeho lásky ho zavedou do karpatské vesnice Verst, kde stojí hrad opředený tajemstvím. O jeho odhalení se už dříve pokoušeli lesník Nik Dek a doktor Patak, umně sestrojená obranná zařízení majitele hradu barona Gortze a jeho společníka, geniálního fyzika Orfanika, však jejich úsilí zmařila. Hrabě Telek zahlédne na cimbuří hradu siluetu zpívající pěvkyně a je přesvědčen, že hrad se stal jejím vězením. Rozhodne se ji osvobodit, ale netuší, že její obraz je pouhým přeludem. Vernův román je opět poklonou vědeckým objevům a lidské vynalézavosti, na své si přijdou i milovníci strašidelna.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: audiokniha , Tympanum

Le Chateau de Carpathes, 1892

Interpreti: Libor Hruška

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemný hrad v Karpatech. Přihlašte se a napište ho.

YuuMitsuko
včera 3.5 z 5

Potavý romanticko-dobrodružný příběh o lidské představivosti a manipulaci mysli. Taktéž o šílenství, které jen slepá posedlost považovaná za lásku může způsobit. Většina knihy je spíše popisná a tempo je tak po čertech pomalé. Nicméně ve chvíli kdy se hrabě dostává k hradu (finally!) to odsýpá a odhalení všech záhad kolem hradu je poměrně zajímavé. Bonus tvoří popis primitivního hologramu, což mě opět nechává v údivu, jak to sakra mohl všechno v 19. století vymyslet.

RoBertino27
22.02.2025 3.5 z 5

Poprvé jsem se potkal s baronem Görtzem a hrabětem Telekem díky komiksu v časopise Pionýr. Poté - překvapen - přišla geniální Brdečkova verze „čortova hrádu, kde strašá“ a až pak dostal šanci Verne. Špatný tisk v Pionýru udělal některé pasáže nečitelné, kniha byla očekávána a maličko zaostala, takže film nakonec svou brdečkovsky typickou stavbou zvítězil. Tím ale nijak nechci snížit Vernův příběh, opět dokazující, jak široký záběr tento mistr pera a vizí měl.

viweb
29.01.2025 audiokniha 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Moc hezká "stará" osvědčená klasika. Konečné jsem se dostala k tomu abych si udělala obrázek a původní dílo je seriózní i když mi dalo značnou práci nemyslet na tu parodii ve filmovém zpracování a toho bláznivého pana Dočolomanského.

Kniha Tajemný hrad v Karpatech v seznamech

v Přečtených1 192x