Tajemný hrad v Karpatech přehled
Jules Verne
Mnoho podivuhodných a vzrušujících dobrodružství se rozvíjí kolem tajemného, polozříceného hradu v sedmihradských Karpatech, kam se tajně uchýlil před lety zmizelý poslední majitel se svým společníkem, geniálním, avšak zatrpklým vynálezcem. Aby předešli všetečnému zájmu pověrčivých obyvatel okolních vesnic, provádějí oba podivíni různá „kouzla“ pomocí dosud neznámých technických vynálezů z oboru fyziky a chemie. Je to opět jeden z Verneových románů, které s obrazotvorností na autorovu dobu neobyčejnou ukazují, jakých zázraků je schopen lidský důmysl, a které bojují proti pověrčivosti a strachu z nadpřirozených bytostí.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1998 , NávratOriginální název:
Le Chateau de Carpathes, 1892
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemný hrad v Karpatech. Přihlašte se a napište ho.
Slyšeno jako výborná stará rozhlasová hra. Tak si to sem spíše odkládám, protože knihu hodnotit nemůžu. Nicméně po shlédnutí výtečné filmové komedie se lze jen těžko zbavit parodického vyznění a vlastně tuto knihu ani nemohu brát vážně. Je otázkou, jestli to originálnímu dílu uškodilo nebo naopak prospělo, JV obvykle v knihách moc nadhledu nemá, možná ku jeho škodě.
Tajemný hrad v Karpatech je kniha kterou mám hodně rád. Příběh je vcelku napínavý a čtení pěkně ubývá. Znám i filmovou verzi, ta se ovšem knižní předlohy drží jenom okrajově, autor filmu vytvořil místo dobrodružného příběhu ztřeštěnou komedii. Knihu hodnotím kladně, filmová verze mě osobně moc nebrala.
Kniha Tajemný hrad v Karpatech v seznamech
v Přečtených | 1 179x |
19. století zfilmováno francouzská literatura napětí tajemství pomsta dobrodružství vynálezci Transylvánie (Sedmihradsko)Autorovy další knížky
1937 | Dvacet tisíc mil pod mořem |
1965 | Cesta do středu Země |
1985 | Dva roky prázdnin |
1963 | Pět neděl v balónu |
1963 | Cesta kolem světa za osmdesát dní |
Po filmu s fenomenálními hereckými výkony Michala Dočolomanského, Rudolfa Hrušínského a dalších, jsem se dlouho odhodlávala sáhnout i po knize, protože jsem měla obavy, že se mi hluboké dojmy z obrazovky budou plést do čtení. Avšak zbytečně. Jak jsem zjistila, bylo filmové zpracování pojato skutečně velmi, velmi volně, takže románová předloha byla v podstatě novinkou. Hlavním hrdinou není hrabě Teleke, který ostatně nepochází z Töleke (a není operní zpěvák), nýbrž lesník Nik, do hradu sice skutečně pronikne hrabě, avšak sám, a tak by bylo možné pokračovat dále.
Autor tentokrát věnoval opravdu hodně péče popisům, zejména krajiny, osob a místních zvyků. Smyslem bylo zjevně vybudovat tu správnou atmosféru pověrčivosti a hrůzy vesničanů, kteří věří, že se na nedalekém hradě dějí nadpřirozené jevy. O to více mě pak mrzel závěr, který z tohoto úhlu pohledu vyšel jako s prominutím odfláknutý. Zatímco předtím byly i ty nejbanálnější příhody sáhodlouze rozepisovány, zánik hradu a události jemu bezprostředně předcházející, či po něm bezprostředně následující, jsou pojaty "letem světem". Ano, vyvrcholení knihy se v důsledku toho četlo asi nejsnadněji, ale mě osobně nedodržení nastaveného stylu dost mrzelo.
Každopádně - kdo z vás zná pouze filmové zpracování tohoto románu, určitě neváhejte sáhnout i po knize. Budete pak stejně překvapeni jako já.