Tajemný ostrov přehled
Jules Verne
3 sv. : 1 - Trosečníci 278 stran 2 - Opuštěný 274 stran 3 - Tajemství ostrova 254 stran Třetí část románové trilogie (Děti kapitána Granta, Dvacet tisíc mil pod mořem, Tajuplný ostrov) vypráví o pohnutých osudech pěti trosečníků z balónu na pustém ostrově v Tichém oceánu...
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1922 , E. BeaufortOriginální název:
L'ile mystérieuse, 1874
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemný ostrov. Přihlašte se a napište ho.
Jules Verne byl vizionář a velice technicky zdatný chlapík. Je nutné jej obdivovat i v dnešní době. Je zde spousta postřehů, které jsou dnes obvyklé, ale v jeho době?!? Jako dítě mě Verne minul asi proto, že jsem byla holka. Jako kluk bych ho totiž jistě naprosto zbožňovala:)
Fascinující dobrodružství, kde se skupina lidí ocitá na opuštěném ostrově, kde díky vynalézavosti inženýra Smitha překonávají všechny překážky.
I když je kniha plná napětí a neuvěřitelných objevů, některé popisy krajiny a událostí byly zbytečně zdlouhavé a zpomalovaly děj. Ocenila bych, kdyby byla kniha kratší a zaměřila se více na akci než na detaily.
Nicméně postava inženýra, který si dokázal poradit se vším, co ostrov přinesl, byla neuvěřitelná. Celkově je to hodnotné dílo, které ukazuje lidskou vynalézavost a přizpůsobivost v náročných podmínkách.
Kniha Tajemný ostrov v seznamech
v Přečtených | 2 429x |
přátelství zfilmováno ostrovy trosečníci napětí balóny dobrodružství rozhlasové zpracování Tichý oceán, Pacifik Abraham Lincoln, 1809–1865 sci-fi romány světová literaturaAutorovy další knížky
1937 | Dvacet tisíc mil pod mořem |
1965 | Cesta do středu Země |
1985 | Dva roky prázdnin |
1963 | Pět neděl v balónu |
1963 | Cesta kolem světa za osmdesát dní |
Ve Verneho knize uprchne ze zajetí skupina pěti Seveřanů. Jejich balon je větrnou smrští zahnán nad Tichý oceán, kde se zřítí do vody, a uprchlíci se zachrání na pustém ostrově. Na počest amerického prezidenta jej pojmenují Lincolnův ostrov. Nádherná záležitost a světová klasika.