Tajemství hedvábného vějíře přehled

Tajemství hedvábného vějíře
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415998/bmid_tajemstvi-hedvabneho-vejire-yAR-415998.jpg 4 425 425

V Číně devatenáctého století, kdy manželky a dcery chodily s podvázanými chodidly a žily v téměř úplné izolaci, vytvořily ženy z daleké provincie Chu-nan své vlastní tajné „ženské“ písmo, nu-šu. Některé dívky byly tehdy spojovány do dvojic s lao-tchung, svým druhým já, v citových svazcích, které trvaly zpravidla až do smrti. Malovaly dopisy na vějíře, vyšívaly vzkazy na kapesníky a sepisovaly příběhy, jejichž prostřednictvím vystupovaly ze své samoty, aby mohly s ostatními sdílet své naděje, sny a úspěchy. Když Sněžný kvítek pošle Lilii hedvábný vějíř s textem v nu-šu, jejich přátelství je zpečetěno a v útlém věku sedmi let se z nich stávají lao-tchung. Obě musí čelit hladomoru a útrapám spojeným s rolnickým povstáním, přemýšlejí o svých sjednaných sňatcích, o své osamělosti, o radostech i tragédiích mateřství. Především jejich vztah, v němž nacházejí útěchu, udržuje obě duše při životě. Pak ale dojde k nedorozumění a celoživotní přátelství se ocitá v troskách. Tajemství hedvábného vějíře nás vrací do čínské historie. Tento hluboce jímavý román zaujme také realistickým dobovým koloritem a skrytou spřízněností s Goldenovou Gejšou. Kniha nabitá lyrismem a emocemi proniká do jednoho z nejtajemnějších lidských vztahů, jakým je přátelství mezi ženami.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Jota

Snow Flower and the Secret Fan, 2008

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství hedvábného vějíře. Přihlašte se a napište ho.

Kenan
15.11.2024 5 z 5

Velmi zajímavý, krutý, ale i poučný příběh čínských žen 19. století. Určitě stojí za přečtení.

Kackac77
08.10.2024 3 z 5

Audiokniha
Moje pocity z knihy jsou spíše rozporuplné. Je to nahlédnutí do života čínských žen v 19.stoleti. Ženy tenkrát neskutečně trpěly a neznamenaly v podstatě nic. Měly menší hodnotu než zvíře. Při životě je drželo striktní dodržování zvyků a obyčejů. Pokud byly dostatečně poslušné a měly to štěstí, že neumřely při podvazování nohou, apod, tak měli šanci na "dobrý" život, ale i ten nejlepší život byl z našeho západního pohledu příšerný.
Co bych knize vytkla je, že mě všechno to utrpení žen a hrozné osudy nechávaly chladnou. Spíš jsem si říkala, že tam vnímám absolutní absenci inteligence národa, což je u tak velkého statu průšvih.

Abikk
11.09.2024 5 z 5

Moje druhé setkání s autorkou a opět skvělý příběh. Drsná doba, drsní lidé a drsné tradice (pro mne nepochopitelné). Podvazování noh u tak malých dívek mi přišlo dost brutální. Hlavně výsledek (pokud dívka přežila) není vůbec hezký na pohled. Ale jak již tu bylo zmíněno, jiný kraj, jiný mrav. Určitě mohu knihu doporučit :o)

Knižní novinky (30. týden)

21.07.2019

Kniha Tajemství hedvábného vějíře v seznamech