Tajemství Karlova mostu přehled
David Černý
Víte, že Karlův most se vlastně jmenuje most svatého Víta? Víte, že po Karlově mostě jezdily tramvaje? Víte, že socha Jana Nepomuckého z Karlova mostu je vzorem pro desítky tisíc soch po celém světě? Víte, že Karlův most je jediný na světě, který je osvětlen plynovými lampami? Víte, že délka Karlova mostu určuje rozestupy mezi kapličkami cestou do Staré Boleslavi? Víte, že originály soch z Karlova mostu ukrývá sál Gorlice ve vyšehradských kasematech? Odhalte zapomenutá tajemství Karlova mostu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství Karlova mostu. Přihlašte se a napište ho.
Krátká kniha, kterou jsem "slupla" za večer. Karlův most mám moc ráda a chodím tam párkrát za rok, snažím se nacházet turistický neatraktivni dny a hodiny. Během covidové doby se mi podařilo tam být úplně sama! Moc znalostí o mostě ale nemám, chodím tam, protože se tam hezky cítím. Tato knížka mi rozšířila obzory. Spoustu zajímavosti se dočtete ať už dochovaných informací o místě, tak i různé pověsti. Hledala jsem ve své foto galerii, kdy jsem na místě fotila a našla jsem fotku, která je i v knize. 21.6 na letní slunovrat, sluníčko zapadá nad hradem přesně nad místem, kde leží ostatky sv.Víta. Asi vezmu knížku a vyrazim s ní zítra na procházku po mostě :-)
Knihu jsem si koupila jen kvůli ČV, ale rozhodně nelituji. Velká část se sice věnuje sochám na mostě, ale vzhledem množství krásných fotek byla i tato dlouhá kapitola docela zajímavá. Není to podrobné dílo o historii a architektuře mostu, ale je podáno čtivě a dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí.
Černá smečka, Budu ti nablízku a další knižní novinky (48. týden)
26.11.2023
Kniha Tajemství Karlova mostu v seznamech
Praha mosty Karlův most (Praha)
2018 | 25 tajemství Prahy |
2019 | Nová tajemství Prahy |
2021 | Skrytá tajemství Prahy |
2022 | Zapomenutá tajemství Prahy |
2023 | Tajemství Karlova mostu |
Jsem celoživotní Pražák, ale i tak jsem se zase dozvěděla něco nového. Jako vždy, hezké a zajímavé čtení od Davida Černého.