Tajemství pokladu templářů přehled
Templarius Bohemicus (p)
Největší středověké tajemství odolává už více než 700 let... Lidem už po celá staletí nedávají spát poklady templářských rytířů, ve středověku mocného a mysteriózního řádu. Jejich hlavní poklad neustále vyvolává představy a vzrušuje člověka, kterého záhady přirozeně provokují. Zmizení pokladu tohoto nejslavnějšího, nejzáhadnějšího, nejromantičtějšího a zároveň nejtragičtějšího rytířského řádu nedá spát nejen lovcům pokladů, ale i historikům na všech kontinentech, kde templářský řád působil, případně působit mohl. Skeptici samozřejmě tvrdí, že žádný templářský poklad nikdy neexistoval. Drtivá většina odborníků i laiků je ovšem přesvědčena, že templáři v podzemí Šalamounova chrámu nalezli poklad nezměrného významu, který vedle bohatství hmotného obsahuje i důležitou část bohatství duchovního. Po stopách templářského pokladu se vydal i autor literatury faktu Templarius Bohemicus. V bohatém výčtu spekuluje o tom, co všechno vlastně tento poklad může obsahovat, dále takřka encyklopedicky popisuje všechny lokality, které kdy byly v souvislosti s tímto pokladem v pověstech, v literatuře faktu, odborných textech aj. zmíněny; hlavně však objasňuje důvody, které autory ke spekulacím o pokladu vedou. Popisuje celkem 66 lokalit ve 41 zemích na čtyřech kontinentech, ať už místa, kde se poklad údajně v nějakém období nalézal, nebo kde se nalézat může...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství pokladu templářů. Přihlašte se a napište ho.
Pokud hledáte ucelené informace pouze o pokladu templářů, pak jste na správném místě. Pokud ale nemáte dostatek informací a tomto řádu, budete mnohdy plavat a budou Vám unikat souvislosti. A to rozpůlení stránek bylo někdy opravdu k vzteku... chápu, že grafická úprava dělá mnohé, ale tohle nejsou noviny, ale kniha. Hodilo by se třeba přidat i mapku pro lepší orientace odkud, kdo a kam. Co musím ocenit byla autorova zaujatost uváděním správných informací. Jedna z posledních kapitol to dala hodně pocítit, jak moc mu na tom záleží.
Kniha Tajemství pokladu templářů v seznamech
2009 | Templáři v zemích českých králů 1 – Čechy |
2010 | Templáři v zemích českých králů 2 – Morava |
2014 | Praha templářská a řehole spolubojovníků Templu |
2013 | Templáři v pověstech a legendách |
2021 | Tajemství pokladu templářů |
Velice netradiční kniha o pokladu templářů. I když to má být spíše literatura faktu, tak lze na této knize vidět i kus odbornosti, byť ta je přebíjena hlavně snahou o určitou vědeckou provokativnost. Ale vše, co zde bylo napsáno, má své logické vyústění a je to podporováno písemnými a hmotnými prameny. Samozřejmě výklady těchto pramenů se mohou různit v závislosti na jednotlivých historicích. Kniha není primárně určena pro málo zasvěcené v oblasti znalostí o řádu templářů, na toto je potřeba číst předcházející díla autora či nějakou shrnující odbornou literaturu na tuto problematiku, ale zde autor počítá již s větší znalostí historických reálií, takže nezasvěcenec se může rychle ztratit. Ale i tak tuto vyšší dívčí historii doporučuji všem k přečtení. Pět hvězd za provokativnost.