Tajemství pralesa přehled

Tajemství pralesa
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461637/bmid_tajemstvi-pralesa-mKE-461637.png 4 141 141

Tajuplná doborodružná cesta na jangadě od pramenu Amazonky k jejímu ústí, je zastřena podivuhodným tajemstvím… Kniha vychází za kompletního ilustračního doprovodu, původních černobílých a barevných rytin, v kartonovém pouzdru, s černobílým přebalem, raženou plátěnou šitou vazbou a se zlatou ořízkou knižního bloku.

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

La Jangada, 1881


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství pralesa. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (20)

jan7113
23.09.2024 4 z 5

Žádné sci-fi nečekejte, tohle je verneovka dobrodružná. I když jen trochu. Námět celkem zajímavý, druhá část knihy rovněž. Zato první část je spíš nudná. Tak jako ve většině verneovek, je i zde spousta zeměpisných informací, což není úplně na škodu, ale co už vadí víc, je fakt, že se v první části téměř nic neděje. Vor si klidně pluje, mladá Minha se rozplývá nad krásou řeky... a to je tak všechno. S příchodem druhé části se děj začíná dramatizovat, objevuje se i nějaká ta záhada v podobě šifry, a kniha konečně začíná být zajímavá.
Kladní hrdinové jsou tradičně bez poskvrny, zaporák je stejně tradičně bez špetky charakteru. Bez happyendu by to také nešlo, takže mladí se vezmou a jestli neumřeli, žijí v Iquitosu šťastně dodnes. Za mě 70 %.

cubeice
13.08.2024 3 z 5

K Verneovkám přistupuji s vědomím doby, kdy byly napsány. Tedy i s jistou shovívavostí. Tajemství pralesa jsem v dětství nečetl. Název působil více než slibně. Ale abych byl upřímný, považuji to za slabší autorovo dílo. Vlastně mi to tak trochu přijde jako dvě knihy v jedné. Ta první, která (bohužel) zabírá o dost více než polovinu, je na můj vkus pouze poměrně nudným faktickým cestopisem občas okořeněným sem tam nějakou poetickou větou. Děje poskrovnu, když už se přece jen něco odehrává, není to úplně špatné, ale brzy to skončí. Teprve závěrečná třetina přináší celkem dramatický, ale vlastně poměrně jednoduchý příběh (až na to luštění šifry), ve kterém už Amazonka hraje jen nepříliš důležitou kulisu (příběh sám o sobě se vlastně mohl odehrávat kdekoliv) a prales vůbec žádnou. Tedy tajemství, které ale bylo odhaleno poměrně brzy, se týkalo jen a jen postav - tajemství pralesa zůstává dál tajemstvím. Asi jsem čekal něco úplně jiného třeba hledání ztracených měst uprostřed džungle, boj s přírodou (pár skic tam je), ale dostal jen kus dramatické, i když - až na pár stránek -nepříliš vzrušující rodinné historie.


mira.l
20.08.2022 4 z 5

Tak jsem zase po čase zkusil jednoho Vernea, kterého jsem ještě nečetl. Tato kniha nepatří k těm notoricky známým. Jak jsem zjistil, je to takový klasický "dobrodružně cestopisný" Verne.
Krátké seznámení s postavami a okolnostmi, jasně narýsováno, kdo je ten dobrý a kdo zlý, a pak už následuje u autora poměrně klasická cesta či výprava odněkud někam. Tady z peruánského Iquitos po Amazonce až do jejího ústí v Belému. Co se cestou přihodí, je popsáno v anotaci ke knize, to tady opakovat nebudu.
Tak tedy hodnocení: četlo se to dobře, to nemohu říci:). Prostě klasický Verne, jak si ho pamatuju, stránky ubývají tak nějak samy. Samozřejmě že všechno dobře dopadne, stane se přesně to, co se stát má. Nicméně už jsem asi od autora četl vše to lepší a těžko najdu něco, co by mě teď (a v mém věku) posadilo na zadek. Už mě totiž tak neudivují ty náhody, ty čisté charaktery postav, to, že se stane vždy to, co se má stát v tu pravou chvíli. Tady je třeba až trochu naivní už to, že nějaký lotr, který řadu let žije někde v amazonské džungli a patrně neoplýval nějakou přehnanou inteligencí, by sepsal dopis takovým šifrovaným písmem. Ani já jsem ten šifrovací klíč moc nepobral...:).
Dále jsem měl trochu problém s překladem. Občas se tam objevila věta, která mi přišla trochu nelogická nebo ne zrovna šťastně formulovaná. A v neposlední řadě... Když jsem si trasu Iquitos - Belém naklikal velmi nahrubo do mapy, vyšlo mi následující: Iquitos - Manaus: cca 2000, Iq. - Santarém: cca 2700 a Iq. - Belém cca 3500 km. Že to není 1300 kilometrů, jak je v knize několikrát zmíněno, to mi bylo jasné na první pohled do mapy v atlasu světa. Tak nevím, jestli je to chyba v překladu, přepočtu nějakých jednotek nebo to tak zmastil už Verne.
Na plné hodnocení to nebude, ale ty čtyři... když je to ten Verne...budiž.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Hotel Ville a další knižní novinky (26. týden)

26.06.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tajemství pralesa v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených230x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených10x
v Knihotéce211x
v Chystám se číst41x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech3x