Tajemství Viléma Storitze přehled

Tajemství Viléma Storitze
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/158720/bmid_tajemstvi-vilema-storitze-sRm-158720.jpg 4 211 211

Romantický příběh o lásce mladé dvojice, kterou se snaží překazit tajuplný muž. Tajemství Viléma Storitze spočívá v po otci zděděné receptuře na kapalinu, která dovede činit neviditelným. Storitz tuto kapalinu použije, aby zabránil sňatku krásné ženy, jíž byl odmítnut. Nakonec je však díky obratnému chemikovi a spojeným policejním silám přemožen, jeho tajemství je odhaleno a vědeckofantastický román, odehrávající se v polovině 18. století, končí smírně.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Le Secret de Wilhelm Storitz, 1910


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství Viléma Storitze. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (30)

jaja4
19.08.2024 3 z 5

Dej tu bolo treba hľadať lupou, ale opis Bratislavy prekvapil.
"Když nám pak lodicový most otevřel volný průchod, přistáli jsme posléze u prešpurského nábřeží... toto pozoruhodné město. Zdá se, jako by bylo vystavěné na nějakém mysu. A klidně by jej místo klidných dunajských vod mohlo neúnavnými vlnami omývat nějaké moře. Nad linii jeho velkolepých nábřeží se rýsují siluety domů stavěných s obdivuhodnou pravidelností a v pěkném slohu. Obdivoval jsem se katedrále, jejiž kupole je zdobena pozlacenou korunou, a četným palácům, které patří uherské šlechtě. Potom jsem vystoupil na kopec, kde se nacházejí zříceniny bývalého královského hradu, rozsáhlé to čtverúhelníkové stavby s věží v každém rohu. Svého výstupu jsem nelitoval, neboť se odtud otvíral široký výhled na okolní nádherné vinice a nekonečnou rovinu, kterou Dunaj protéká."

ivetka859
16.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Je to pohádka s velkou dávkou dramatičnosti, napětí a zášti. Vážnost dodává ději i doba samotného příběhu a akurátnost Verneova jazyka, jeho zevrubné popisné pasáže i smysl pro detail.
Byť se jedná o román z přelomu 19. a 20.století, našly by se i některé otázky přenosné do dnešní doby - napr. jak se změní společnost, pokud lidé přijdou o svoje soukromí, pokud budou žít s pocitem, že je může kdykoli někdo sledovat?
Také mě zaujal cit pro město a jeho tradice, vnímání svého okolí s pýchou a poznáním.
Spousta komentářů knížkum odsuzuje jako chabý pokus o detektivku, jako nejslabší Verneovku nebo jako primitivní počin, v němž výsledek znáte hned v úvodu. Mně se ale jako příjemná oddychovka líbila. Krátké kapitoly, bohatý slovník a pro tu dobu velmi zajímavá zápletka.


vernem1850
25.02.2024 5 z 5

Další skvělá verneovka.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (7. týden)

14.02.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tajemství Viléma Storitze v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených319x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených10x
v Knihotéce191x
v Chystám se číst22x
v Chci si koupit4x