Tajemství z Osvětimi – Skutečný příběh přehled
Nina Majewska-Brown
Stojím před esesmanem na vratkých, třesoucích se nohou. Nemám odvahu pohlédnout mu do tváře… Přikládá bič k mému krku. Předpokládám, že zanedlouho do tohoto pohybu vloží veškerou sílu a přidusí mě tak, že nebudu moci dýchat. Za m je vše jinak. Zastrčí konec biče pod mou bradu a přinutil mě zvednout hlavu. Poddávám se jeho vůli, přivírám však oči, abych neviděla jeho obličej. „Otevři oči.“ Poslušně otevírám víčka a s hrůzou hledím do jeho modrých, téměř tyrkysových očí, které si mne prohlížejí. NEOBVYKLÝ PŘÍBĚH Za každým vytetovaným číslem na předloktí se skrývá krutý osud. Před námi se odvíjí dlouhých pětasedmdesát let utajovaný příběh Stefanie, která poznala peklo koncentračních táborů na vlastní kůži. Byla ženou význačného představitele domácího odboje a kvůli němu se dostala do Osvětimi. Jako rukojmí a oběť „mužské“ války se sama ocitla na frontě. Jejím bojištěm byly táborové baráky, apelplac a kilometry drátů nabitých elektřinou. Hlad, selekce a ustavičné ohrožení života. Panický strach o děti, výčitky svědomí a bolest. Přesto však přežila. Prošla peklem Osvětimi, Ravesbrücku a Flossenbürgu, přežila pochod smrti. Velkou zásluhu na tom měl Jürgen, dozorce SS. Bylo to přátelství nebo již láska, co je spojovalo… Tento neuvěřitelný příběh nikdo nevymyslel, napsal jej sám život.... celý text
Literatura světová Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: 2020 , VíkendOriginální název:
Tajemnica z Auschwitz, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství z Osvětimi – Skutečný příběh. Přihlašte se a napište ho.
Polská autorka nám představuje prostřednictvím dcery Ewy
zapomenutý životní příběh ženy- také Polky a její matky. Stefanie začne vyprávět to, co nemohla pochopit ani ona sama. Snila o rodině, důstojné vzdělání a šťastném životě. Přišla však válka a ze dne na den ovlivnila životy všech, kteří měli v rodných listech uvedený židovský původ. To sice nebyl případ Stefanie, ale vinou toho nejbližšího skončila tam, kde by to nečekala. Ale to hodně předbíhám...
Když si mladá žena najde manžela, porodí 2 holky a žije se všemi v lesovně. Provdala se na rozkaz svého otce. Nemohla vědět, co za chybu udělal! Za války se manžel Florian začal angažovat v odboji a spojenectví. Pomohl uprchlým vojákům a za to později všichni zaplatili. Florian utekl od dcer kvůli partyzánům, Stefania spolu s matkou Marií a sestrou Zosiou skončila ve věznici a sama se dostala do KT Auschwitz a Basia s Ewou po pár náročných dnech doma ve strachu dostaly náhradní domov u ochotné sousedky, kde spolu se členy rodiny sousedky Anny přečkaly válku.
Po ní se po letech uviděly s mámou. A s tátou, ke kterému si, i když nechápu proč, Stefania zase našla cestu.
Život po válce nebyl už nikdy
jednoduchý. Pro nikoho z rodiny. Spousta zvuků a věci se bály, protože každé to připomínalo dobu, ve které se nežilo lehce . Stefu děsil štěkot psů, protože jí to připomnělo psy na rampě s esesáky a holky nepily nikdy kefír. Jim to připomnělo nuceni vypít vše, co se jim dá, protože ze stesku po matce se obě ztrácely před očima.
Kniha obsahuje také fotografie z osobního archivu Stefanie a vysvětlivek slov a taborového života během textu.
(SPOILER) Tak tohle byla velmi silná kniha. Ostnaté dráty na každé strany jen umocňovaly její text. Stefania, hlavní postava příběhu se potýká kromě války i se sobeckým manželem, docela mě překvapila, že se k němu po válce vrátila... Ale kniha zároveň i vykresluje, že ne všichni Němci souhlasili s Hitlerem a alespoň takto mohli těm nebohým vězňům pomoci.
Knižní novinky (48. týden)
22.11.2020
Kniha Tajemství z Osvětimi – Skutečný příběh v seznamech
Osvětim (koncentrační tábor) Polsko odboj
2020 | Tajemství z Osvětimi – Skutečný příběh |
2021 | Anděl života z Osvětimi |
2021 | Dvě tváře - Soukromý život osvětimských vrahů |
2024 | Zachráněna z Osvětimi - skutečný příběh |
(SPOILER) Opět velmi náročné, emoční čtení. A stále je to těžké pochopit a zpracovávat, co se za války dělalo za zvěrstva.
Hlavní postava se snažila být silná, takovou vůli to přežít, to si vůbec nedokážu představit. Když to nejhorší měla za sebou, tak aby manžel jí byl oporou, naopak starosti ještě přidělával. Lopatou bych mu dala po hlavě!
Součástí knihy jsou i dobové fotografie a jen umocňují smutnou atmosféru knihy. Plusem jsou i poznámky pod textem.