Tajná láska Jakuba Krčína přehled
Eliška Jindrová

Historický román, jehož děj se odehrává ve 2. pol. 16. stol. na Třeboňsku, je příběhem hluboké a vášnivé lásky. Úvod románu tvoří líčení popravy nevinného fišmistra Vaňka Bezpalcího, při které se nám představí všechny jednající postavy: Vaňkova žena Markyta, krásná dcera Zuzana, rybníkáři i Jakub Krčín, rožmberský regent, stavitel rybníků i Vilém z Rožmberka. Na pozadí skutečných událostí (vyvraždění mlynářské rodiny v Rožmitále na Šumavě, vzpoura rybníkářů proti panu Petru Vokovi, stavba rybníka Svět) se rozvíjí milostný cit mezi Jakubem Krčínem a krásnou fišmistrovou dcerou.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajná láska Jakuba Krčína. Přihlašte se a napište ho.

Knih o Jakubu Krčínovi jsem četla hned několik, vesměs romány, které kombinují historická fakta a fantazii autorů. Mnoho z toho, co se objevuje v této knize, jsem četla i jinde (stavba rybníka Nevděk u Třeboně – dnes Svět, pomsta rybníkáře Vondry Boráka Petru Vokovi), zde se však autorka podrobněji věnuje postavě fišmistra Vaňka Bezpalcího a jeho dceři Zuzaně. Nejsem si úplně jistá, ale myslím, že Zuzanu a její vztah ke Krčínovi okrajově zmiňuje ve svých románech i Nina Bonhardová, na rozdíl od E. Jindrové jí a hlavně jejímu dítěti přisoudila přece jen malinko šťastnější osud... ale možná se mýlím a šlo o jinou ženu.
Když jsem četla o vztahu Jakuba Krčína k jeho zákonité manželce Dorotě Slepičkové, připomněla jsem si úvahy autorů knihy Tajemné životy Jakuba Krčína, že vše bylo nejspíš trochu jinak, ač zlí jazykové tvrdí opak. Upřímně v to doufám, protože kdyby byla Dorota sebeškaredější a sebeprotivnější, jestli by s ní měl Krčín zacházet, jak je popsáno v knize Elišky Jindrové, bylo by mi jí upřímně líto.
Knížka se čte dobře a ač mi místy připadá trochu jako historická červená knihovna, jinde se zas najdou zajímavé postřehy a myšlenky, a tak dávám čtyři hvězdičky.
Kniha Tajná láska Jakuba Krčína v seznamech
v Mé knihovně | 5x |
2001 | ![]() |
2002 | ![]() |
2000 | ![]() |
1999 | ![]() |
2001 | ![]() |
Pravděpodobně fiktivní, byť celkem reálný nebo i možná skutečný příběh o lásce Krčína k obyčejné "rybníkářce" Zuzaně, reálie a dobové situace a skutečnosti jsou velmi přesné a věrné, plasticky vykreslené včetně pocitů a názorů hlavních aktérů. Protože znám Třeboňsko i Krumlov a celé jižní Čechy velice dobře, přesně jsem si zasazovala jednotlivé děje na konkrétní místa a o to víc jsem byla vtažena do děje. Čekala jsem nenáročné čtení do čekárny u lékaře, ale byla jsem velice mile překvapena!