Tajuplný ostrov přehled

Tajuplný ostrov
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120339/tajuplny-ostrov-120339.jpg 5 1572 1572

Za americké občanské války „severu proti jihu“ uprchne balónem z jižanského zajetí skupina pěti seveřanů vedená Cyrusem Smithem. Jejich balón je větrnou smrští zahnán nad moře, kde je zničen, a uprchlíci se zachrání na pustém ostrově v jižním Tichém oceánu, 2000 km od nejbližšího obydleného místa, ostrovů Polynésie. Na počest amerického prezidenta a bojovníka proti otrokářství Abrahama Lincolna jej nazvou Lincolnův ostrov. Po zajištění holého života využijí trosečníci všech svých vědeckých a technických znalostí a přírodních podmínek ostrova k vybudování pohodlného sídla. Ve skupině trosečníků jsou zastoupena různá povolání (inženýr, lodní tesař, novinář, přírodopisec), je tu vedle nedospělého chlapce také černoch a později dokonce i bývalý trestanec Ayrton (postava z Vernova románu Děti kapitána Granta), kterého trosečnící našli na blízkém ostrově Tabor. Ti všichni spojí síly, aby přemohli svízele svého postavení a ovládli přírodu ve svůj prospěch. ... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Albatros (CZ)

L'ile mystérieuse, 1874

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajuplný ostrov. Přihlašte se a napište ho.

LukasB.453
10.02.2025 4 z 5

omlovám, se, po pár letech druhý komentář k téže knize (jestli se to smí);
aneb střet dětského snění s realitou. ano, snili jsme a stále sníme o místě, kde je všechno, dneska když třeba hledáme ideální parcelu pro rodinný domek, tak tam chceme pláž, blízko do lesa, vhodnou půdu pro ovocné stromy, blízko hory na lyžování, školu a školku v místě a hlavně žádné problematické sousedy. a podobné ideální místo vybral strejda Jules pro své trosečníky, je tam úplně všechno, ideální klima podobné evropskému (nebo východnímu pobřeží Unie), přiměřená bohatost druhů rostlinných i živočišných, ovšem bez otravných jedovatých hadů a hmyzem přenášených otravných nemocí, a téměř dokonalá geologická bohatost. je to pohádka, ale pěkná pohádka. když tedy pomineme nesmysle, jako žula na sopečném ostrově v pacifiku.
ale jedna věc mě jako dítku vrtala v hlavě, a tak se a spolu s bratry Ebenovými ptám: "jak do dělaj kosmonauti?" čili - jak to dělali kolonisté v žulovém domě?

martianekk
09.01.2025 4 z 5

Ve Verneho knize uprchne ze zajetí skupina pěti Seveřanů. Jejich balon je větrnou smrští zahnán nad Tichý oceán, kde se zřítí do vody, a uprchlíci se zachrání na pustém ostrově. Na počest amerického prezidenta jej pojmenují Lincolnův ostrov. Nádherná záležitost a světová klasika.

Ferda43
17.12.2024 4 z 5

Jules Verne byl vizionář a velice technicky zdatný chlapík. Je nutné jej obdivovat i v dnešní době. Je zde spousta postřehů, které jsou dnes obvyklé, ale v jeho době?!? Jako dítě mě Verne minul asi proto, že jsem byla holka. Jako kluk bych ho totiž jistě naprosto zbožňovala:)

Kniha Tajuplný ostrov v seznamech

v Přečtených2 443x