Tajuplný ostrov přehled
Jules Verne
Za americké občanské války „severu proti jihu“ uprchne balónem z jižanského zajetí skupina pěti seveřanů vedená Cyrusem Smithem. Jejich balón je větrnou smrští zahnán nad moře, kde je zničen, a uprchlíci se zachrání na pustém ostrově v jižním Tichém oceánu, 2000 km od nejbližšího obydleného místa, ostrovů Polynésie. Na počest amerického prezidenta a bojovníka proti otrokářství Abrahama Lincolna jej nazvou Lincolnův ostrov. Po zajištění holého života využijí trosečníci všech svých vědeckých a technických znalostí a přírodních podmínek ostrova k vybudování pohodlného sídla. Ve skupině trosečníků jsou zastoupena různá povolání (inženýr, lodní tesař, novinář, přírodopisec), je tu vedle nedospělého chlapce také černoch a později dokonce i bývalý trestanec Ayrton (postava z Vernova románu Děti kapitána Granta), kterého trosečnící našli na blízkém ostrově Tabor. Ti všichni spojí síly, aby přemohli svízele svého postavení a ovládli přírodu ve svůj prospěch.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1961 , Mladá frontaOriginální název:
L'ile mystérieuse, 1874
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajuplný ostrov. Přihlašte se a napište ho.
![martianekk martianekk](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/501628/m_martianekk.jpg?v=1729952847)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ve Verneho knize uprchne ze zajetí skupina pěti Seveřanů. Jejich balon je větrnou smrští zahnán nad Tichý oceán, kde se zřítí do vody, a uprchlíci se zachrání na pustém ostrově. Na počest amerického prezidenta jej pojmenují Lincolnův ostrov. Nádherná záležitost a světová klasika.
![Ferda43 Ferda43](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/446911/m_ferda43.jpg?v=1738166811)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jules Verne byl vizionář a velice technicky zdatný chlapík. Je nutné jej obdivovat i v dnešní době. Je zde spousta postřehů, které jsou dnes obvyklé, ale v jeho době?!? Jako dítě mě Verne minul asi proto, že jsem byla holka. Jako kluk bych ho totiž jistě naprosto zbožňovala:)
Kniha Tajuplný ostrov v seznamech
v Přečtených | 2 443x |
v Mé knihovně | 982x |
přátelství, kamarádství zfilmováno ostrovy trosečníci napětí balóny dobrodružství rozhlasové zpracování Tichý oceán, Pacifik Abraham Lincoln, 1809–1865 sci-fi romány světová literaturaAutorovy další knížky
1937 | ![]() |
1965 | ![]() |
1985 | ![]() |
1963 | ![]() |
1963 | ![]() |
omlovám, se, po pár letech druhý komentář k téže knize (jestli se to smí);
aneb střet dětského snění s realitou. ano, snili jsme a stále sníme o místě, kde je všechno, dneska když třeba hledáme ideální parcelu pro rodinný domek, tak tam chceme pláž, blízko do lesa, vhodnou půdu pro ovocné stromy, blízko hory na lyžování, školu a školku v místě a hlavně žádné problematické sousedy. a podobné ideální místo vybral strejda Jules pro své trosečníky, je tam úplně všechno, ideální klima podobné evropskému (nebo východnímu pobřeží Unie), přiměřená bohatost druhů rostlinných i živočišných, ovšem bez otravných jedovatých hadů a hmyzem přenášených otravných nemocí, a téměř dokonalá geologická bohatost. je to pohádka, ale pěkná pohádka. když tedy pomineme nesmysle, jako žula na sopečném ostrově v pacifiku.
ale jedna věc mě jako dítku vrtala v hlavě, a tak se a spolu s bratry Ebenovými ptám: "jak do dělaj kosmonauti?" čili - jak to dělali kolonisté v žulovém domě?