Tajuplný ostrov přehled

Tajuplný ostrov
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53199/bmid_tajuplny-ostrov.jpg 5 1559 1559

Za americké občanské války „severu proti jihu“ uprchne balónem z jižanského zajetí skupina pěti seveřanů vedená Cyrusem Smithem. Jejich balón je větrnou smrští zahnán nad moře, kde je zničen, a uprchlíci se zachrání na pustém ostrově v jižním Tichém oceánu, 2000 km od nejbližšího obydleného místa, ostrovů Polynésie. Na počest amerického prezidenta a bojovníka proti otrokářství Abrahama Lincolna jej nazvou Lincolnův ostrov. Po zajištění holého života využijí trosečníci všech svých vědeckých a technických znalostí a přírodních podmínek ostrova k vybudování pohodlného sídla. Ve skupině trosečníků jsou zastoupena různá povolání (inženýr, lodní tesař, novinář, přírodopisec), je tu vedle nedospělého chlapce také černoch a později dokonce i bývalý trestanec Ayrton (postava z Vernova románu Děti kapitána Granta), kterého trosečnící našli na blízkém ostrově Tabor. Ti všichni spojí síly, aby přemohli svízele svého postavení a ovládli přírodu ve svůj prospěch. Edice Podivuhodné cesty, svazek 1.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Albatros (ČR)

L'ile mystérieuse, 1874

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajuplný ostrov. Přihlašte se a napište ho.

Ferda43
předevčírem 4 z 5

Jules Verne byl vizionář a velice technicky zdatný chlapík. Je nutné jej obdivovat i v dnešní době. Je zde spousta postřehů, které jsou dnes obvyklé, ale v jeho době?!? Jako dítě mě Verne minul asi proto, že jsem byla holka. Jako kluk bych ho totiž jistě naprosto zbožňovala:)

dzejkbeltygros
04.12.2024 3 z 5

Fascinující dobrodružství, kde se skupina lidí ocitá na opuštěném ostrově, kde díky vynalézavosti inženýra Smitha překonávají všechny překážky.

I když je kniha plná napětí a neuvěřitelných objevů, některé popisy krajiny a událostí byly zbytečně zdlouhavé a zpomalovaly děj. Ocenila bych, kdyby byla kniha kratší a zaměřila se více na akci než na detaily.

Nicméně postava inženýra, který si dokázal poradit se vším, co ostrov přinesl, byla neuvěřitelná. Celkově je to hodnotné dílo, které ukazuje lidskou vynalézavost a přizpůsobivost v náročných podmínkách.

Misantrop
30.11.2024 4 z 5

Přiznám se, že má novější Omega verze má na 800 stránek, takže vyzývavý oříšek. Naštěstí nejde o technicky náročné čtení jako u jiných verneovek a příběh jsem znal už od dětství. Viděl jsem koukatelnou verzi z roku 1973 s Omarem Sharifem i na svou dobu povedenou verzi s Herbem Lomem z roku 1961. Na YouTube krom ruské verze (1941), můžete vidět i unikátní filmový snímek z roku 1929. Oba zmíněné pokusy se na svou dobu rovněž vyvedly.

Zfilmováno

Tajuplný ostrov (2002)