Taliánský marš (1982) | Databáze knih

Taliánský marš přehled

Taliánský marš
https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62052/bmid_taliansky-mars-qi2-62052.jpg 4 13 13

Historický román z rakousko-italských válečných střetnutí v době revolučních hnutí v Itálii v l. 1848-1849 má formu vyprávění českého vojáka z rakouské armády.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Taliánský marš. Přihlašte se a napište ho.

BabaJaga11
16.02.2025 3.5 z 5

Když si člověk přečte tuto knihu, uvědomí si, jak to lidé kdysi měli těžké. Děj se odehrává v období kolem roku 1848. Český mladík, vyučený tesař, se vypraví za prací do Vídně, k člověku, kterého mu doporučil jeho mistr; on sám se s ním zatím nikdy nepotkal. A ani nepotká – firma krachuje, majitele se snaží "ulovit" věřitelé. Následuje cesta nejdřív s cirkusem, pak s kamarádem pěšky přes hory a doly do Terstu, na práci do loděnic. Začíná to vypadat slibně, ale nakonec je náš hrdina odvelen do rakouské armády – jako příslušník rakousko-uherského mocnářství se této povinnosti nevyhne. A i když tenkrát zbraně neměly zdaleka tak ničivou sílu jako ve válkách 20. a 21. století, na zabití či zmrzačení mnoha vojáků i na zbídačení místního obyvatelstva bohatě stačily.

Boj za svobodu některých dnes italských provincií či měst skončil tehdy neslavně, vlastně pro všechny, Italové si svobodu nevybojovali a na rakouské straně bylo plno mrtvých. Nezapomeňme ovšem, že knihy z edice KOD vycházely pro děti a mládež, takže konec byl v rámci možností šťastný. Knihu dám někam do knihobudky, protože se ke mně dostala odněkud z dobročinného bazaru a znovu ji číst nebudu, třeba někoho zaujme. Pro uvědomění si nesmyslnosti válek určitě dobré – ve válce máte totiž asi tak dvě jistoty: buď budete zabiti nebo zmrzačeni sami, anebo budete muset sami zabíjet a mrzačit a nejspíš vás to bude strašit do konce života...

Jirka92333
19.09.2023 5 z 5

Krásný historický román. Samotného mě překvapilo jak dobře se četl.

minirock
02.09.2015 3 z 5

Knížka spíše pro starší kluky realisticky zobrazuje dobrodružství českého kluka, který se vydal do Vídně zdokonalit v tesařském řemesle ale dostihla jej tam branná povinnost a tak se v uniformě rakouského vojáka účastní potlačení italského revolučního hnutí. V Itálii se seznámí s místní dívkou do které se zamiluje a tak i láska mu pomáhá přežít válečné útrapy.

Kniha Taliánský marš v seznamech

v Mé knihovně32x