Tancuj, Matyldo přehled

Tancuj, Matyldo
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/548082/bmid_tancuj-matyldo.jpg 4 7 7

V dramatickém příběhu, inspirovaném osobními zážitky autorů, je Karel okolnostmi přinucen starat se o svou matku Matyldu, která onemocněla Alzheimerovou chorobou, a zároveň řešit narušené rodinné vztahy s ní i se synem Pavlem. Na první pohled bezvýchodná situace obrátila všem život naruby. Vyprávění o tom, jak se s touto výzvou vyrovnávají, v sobě nese nejen tragiku, ale i humor a především naději. Film Tancuj Matyldo patří k nejvýraznějším snímkům české kinematografie posledních let. Získal několik nominací na Ceny filmové kritiky i na cenu Český lev, z nichž dvě proměnil. Jeho knižní adaptace rozvíjí charaktery i vnitřní život postav a rozšiřuje příběh o nové motivy.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tancuj, Matyldo. Přihlašte se a napište ho.

skalek
14.12.2024 5 z 5

Krásná kniha o tom, jak se člověk může změnit....ať už syn či otec....a změnila je péče o nemocnou Matyldu....
" No, to je fakt, ty umíš udržet tajemství jako nikdo" To je Alzheimer
Děkuji za knihu p.Slavík

eva3992
07.12.2024 3 z 5

Příběh inspirovaný osobními zážitky autora. Hlavní hrdina Karel se musí postarat o svou matku Matyldu, které je diagnostikována Alzheimerova choroba. Jeho život se tak obrátí vzhůru nohama. K tomu ještě musí řešit problémy se svým téměř dospělým synem.

Stejnojmenný film jsem chtěla vidět, bohužel jsem se k němu ještě nedostala. Nejprve si tak dám knihu a uvidím, zda mě film ještě bude lákat.

Je zde zpracován opravdu silný příběh, který by se mohl stát každému z nás. Lidské osudy, které ovlivní nemoc jsou vždy bolavé a smutné. Tímto se mě kniha opravdu získala.

Bohužel, stalo se to, s čím se u knih, které vznikly podle filmu, setkávám. Příběh mi hodně připomínal scénář, jednoduše mě nebavilo to, jak je to napsané. Dokonce je tu přesně poznat, které pasáže jsou do knihy přidány oproti film, ty mají úplně jiný styl.

I přes tento můj problém mě kniha nalákala, abych se podívala i na film a moc se těším na skvělé herecké výkony.

hanina.k
05.12.2024 5 z 5

Silný příběh, který vás donutí zamyslet se nad spoustou věcí. Alzheimer je podle mě jedna z nejhorších nemocí vůbec, sice dlouho fyzicky není nic vidět, ale málo věcí je horších než když ztrácíte sami sebe a jsou lidé postižení touto nemocí, kteří to delší dobu ani nevědí nebo si to nechtějí připustit.
Skvěle napsaný příběh, který vyvolá spoustu emocí. Děkuji za tuto knihu, budu ji mít v hlavě ještě dlouho. Pokud to do teď nebylo jasné, tak příběh rozhodně doporučuji.

Kniha Tancuj, Matyldo v seznamech

Petr Slavík
česká, 1976
2024  86%Tancuj, Matyldo
2021  80%Veterinářem pod Jižním Křížem aneb Zápisky českého zvěrolékaře v Zambii