Tao te-ťing přehled
Lao-c´
Jedno zo základných diel čínskej filozofie z pera zakladateľa taoizmu. Kniha je originálnou ručnou umeleckou knihárskou prácou
Poezie Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 1996 , NestorOriginální název:
Daode jing
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tao te-ťing. Přihlašte se a napište ho.
19.04.2024
Jak je psáno níže, také se budu ke knize vracet, protože uchopit neuchopitelné je pro mou maličkost nemožné.
43 nových eknih zdarma ke stažení
18.05.2021
Kniha Tao te-ťing v seznamech
duchovno čínská literatura taoismus čínská filozofie
2005 | Tao te-ťing |
2011 | Tak pravil LAO-C´ |
2022 | O Tau a ctnosti |
2013 | Laozi |
1930 | Lao-tsiova kanonická kniha o Tau a ctnosti |
Bohužel, s Tao jsme se myšlenkově dost minuli. Respektive pár veršů a myšlenek je velmi dobrých a univerzálních, ale ta celková neuchopitelnost a mnohoznačnost výkladu mi zkrátka nesedla. Tao je koncipované podobně jako Umění války. Ale zatímco Sun-C byl brutálně minimalisticky praktický a svá sdělení osekal na jednoduché povely platné tisíce let, Lao-C udělal to samé ale jeho osekaná minimalistická sdělení se dají vykládat na tisíc způsobů a nebo taky vůbec (prakticky celá kniha se nese v duchu "vše je ničím a nic je vším, v prázdnotě je plnost a v plnosti prázdnota" atd.). Takže i když uznávám obrovský historický význam této knihy a velice rád studuji všemožné filozofie - východní nevyjímaje, Tao odkládám a vrátím se k němu zase po čase. Třeba to uzraje.