Tao Te ťing přehled
Lao-c´
Po nesmierne veľkom úspechu prvého slovenského vydania svetovo unikátneho Tao Te ťingu Mariny Čarnogurskej prichádza do kníhkupectiev jej 2. vydanie. Doteraz vo svete neznáma staroveká kópia Lao c´ovho Tao Te ťingu sa po vydolovaní z čínskych archívov dostáva k čitateľom v unikátnej premiére.
Poezie Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 2024 , Ursa MinorOriginální název:
Daode jing
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tao Te ťing. Přihlašte se a napište ho.
Jak je psáno níže, také se budu ke knize vracet, protože uchopit neuchopitelné je pro mou maličkost nemožné.
43 nových eknih zdarma ke stažení
18.05.2021
Kniha Tao Te ťing v seznamech
duchovno čínská literatura taoismus čínská filozofie
2005 | Tao te-ťing |
2011 | Tak pravil LAO-C´ |
2022 | O Tau a ctnosti |
2013 | Laozi |
1930 | Lao-tsiova kanonická kniha o Tau a ctnosti |
Bohužel, s Tao jsme se myšlenkově dost minuli. Respektive pár veršů a myšlenek je velmi dobrých a univerzálních, ale ta celková neuchopitelnost a mnohoznačnost výkladu mi zkrátka nesedla. Tao je koncipované podobně jako Umění války. Ale zatímco Sun-C byl brutálně minimalisticky praktický a svá sdělení osekal na jednoduché povely platné tisíce let, Lao-C udělal to samé ale jeho osekaná minimalistická sdělení se dají vykládat na tisíc způsobů a nebo taky vůbec (prakticky celá kniha se nese v duchu "vše je ničím a nic je vším, v prázdnotě je plnost a v plnosti prázdnota" atd.). Takže i když uznávám obrovský historický význam této knihy a velice rád studuji všemožné filozofie - východní nevyjímaje, Tao odkládám a vrátím se k němu zase po čase. Třeba to uzraje.