Taras Buľba přehled
Nikolaj Vasiljevič Gogol
V 16. storočí boli ľudia na Ukrajine utláčaní Turkami aj poľskú šľachtou. Ich jedinou nádejou sú záporožští kozáci, medzi nimi je aj Taras Bulba. Spoločne vtrhnú kozáci do Poľska, kde dobývajú jedno mesto za druhým. Proti nim sa však dvíha silný odpor a Tarasa čaká zradca v radoch jeho najbližších...
Literatura světová Romány
Vydáno: 1976 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Тарас Бульба (Taras Buľba), 1835
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Taras Buľba. Přihlašte se a napište ho.
Nádherná, výpravná a autenticky pôsobiaca knižka o boji za vlasť a slobodu. Za matičku Rus.
K mnohým pasážam som sa neskôr vracal.
Ľúbila sa mi (ešte ako decku) napr pasáž o tom, že u kozákov ten kto sa zaujímal u ženy pred tým ako získal vojnové zásluhy zaslúžil by si hanbu : )
Vznešená doba.
Krásny je aj ruský film Taras Bulba.
A prejemnení hlupáci ktorím tu nesedi môžu ísť viete kam..
Poslouchala jsem na ČRO. Příběh se mi líbil svou opravdovostí, kdy kozáci měli svou čest a bránili svou víru, své společenství. Tento bujarý a hrdý národ nakonec zradila láska k ženě a ke krveprolití došlo i pro lásku otcovskou. Moc hezky zpracované.
Kniha Taras Buľba v seznamech
zfilmováno kozáci rozhlasové zpracování historické romány
1955 | Mrtvé duše |
2019 | Revizor |
1970 | Petrohradské povídky |
2010 | Ženitba |
1947 | Taras Bulba |
Četl jsme překlad z roku 52, na to jak je kniha útlá je dost výpravná a kupodivu to funguje. Vadily mi některé pasáže, život kozáků byl popsán velmi hezky.