Tajemství na kůži přehled
Alka Joshi
Tatérka henou / Džajpurská trilógia série
1. díl >
Když sedmnáctiletá Lakšmí utekla od násilnického manžela, netušila, že se od zdobení těl prostitutek dostane až k tetování královen. O třináct let později je z ní nejvyhledávanější tatérka henou v Džajpuru, kde se proslavila svými originálními obrazci a také znalostí bylinek. Získala si důvěru svých bohatých klientek, ale zatímco poznává tajemství ostatních, ta svoje odhalit nesmí. Do cesty za nezávislostí se jí po letech postaví nečekaná překážka. Vyhledá ji její manžel a není sám. Přichází s ním také temperamentní dívka Rádhá – mladší sestra, o které Lakšmí dosud nic nevěděla. Vše, co Lakšmí tak dlouho a pečlivě budovala, je najednou v ohrožení. Přesto v sobě musí najít sílu a být oporou těm, kteří ji potřebují.... celý text
Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: 2021 , DominoOriginální název:
The Henna Artist, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství na kůži. Přihlašte se a napište ho.
Nádherný příběh z krásného města Džajpur v Indii. Tento příběh ukazuje jak v Indii funguje kastovní systém, ale také jaké je postavení žen v této zemi. Kniha je tak dobře napsaná, že se na začátku nadechnete a když vydechnete jste na konci.
Pro mě velmi hezky napsaná kniha a prostředí děje super. Lakšmí měla těžký život a vše těžce získané. Samotný fakt, že odejde od násilnického manžela a zařídí si nový život ještě neznamená, že si uvědomuje svoji cenu. Místy mi připadala jako prostitutka pro manželky bohatších mužů, kterým nabízela své umění tetování henou místo svého těla a které se k ní podle toho chovaly. Sama Lakšmí toho musela hodně zkousnout - rodiče, manžel, zákaznice. Těším se na pokračování.
Knižní novinky (44. týden)
31.10.2021
Knižní novinky (25. týden)
20.06.2021
Kniha Tajemství na kůži v seznamech
Indie pro ženy tajemství domácí násilí tetování osudy žen tetování henou historické romány
Nuda pro ženy s nápadem, i když nevyužitým. Hrdinka sklouzává do průměrnosti Mary Sue, z které je každý druhý maník odvařený. Autorka tvrdí, že inspirací byla její matka, ale myslím, že ona sama.
Taky je tam zbytečně moc popisů indického jídla, vzadu i s recepty. Proč? Měla rovnou vydat indickou kuchařku, a bylo by. Text se taky hemží hindskými slovíčky a výrazy, pro které najdete vzadu slovník. Který je na houby, dozvíte se, že něco je pokrývka hlavy. Jaká?! To už nikoho nezajímá. Věčné listování, co je co. Nakonec jsem to vzdala, a nechala význam cizího slova vyplynout z textu. Velmi pěkně se to ale četlo nevím jestli to byl dobrý překlad nebo originál, ale ta slovní malebnost byla krásná.