Pustina zvaná mír přehled

Pustina zvaná mír
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508880/bmid_pustina-zvana-mir-5El-508880.jpeg 4 26 26

Teixcalaan série

< 2. díl

Pokračování oceňované space opery Vzpomínka zvaná Říše z diplomatických kruhů daleké galaxie. Na hranicích mocného Teikskalánu se vesmírná flotila potýká s tajemnými mimozemšťany v prstencových lodích, které se objevují neznámo odkud. Velitelka Devaterá Ibiška se obrací na ministerstvo informací, aby z centra říše poslalo vyjednavače. Na vlajkovou loď tak přilétá vyslankyně Trojí Posidonie a o pomoc požádá také svou přítelkyni Mahit Dzmarovou. Mahit, která se po krátké době ve funkci lselské velvyslankyně vrátila z Teikskalánu, se obává, že ji strážci odkazu potrestají za její chování ve Městě. Přijímá tedy nabídku Trojí Posidonie a před nebezpečím uteče přímo na válečnou frontu. Jak má ale najít společnou řeč s mimozemšťany, když už jen komunikace s přítelkyní, k níž chová poněkud rozporuplné city, je pro ni těžký oříšek? A je vůbec možné domluvit se s civilizací, která používá jazyk tak odporný, že se lidem při pouhém poslechu krátké nahrávky dělá špatně od žaludku? Zdá se, že kulturní střet mezi staničníky a Teikskalánci je proti tomu, k čemu se schyluje, učiněnou procházkou hydroponickým sadem.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Host

A Desolation Called Peace, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pustina zvaná mír. Přihlašte se a napište ho.

Charion
18.06.2024 3 z 5

To je takové těžké.
+ Skvělé vymodelovaný a strašně zajímavý svět. Je vidět, že autorka čerpala inspiraci ve fungování Byzantské a pravděpodobně Aztécké (nebo podobné) říše. Zvláště bych zmínil roli a využití poezie.
+ Skvělá filosofická debata týkající se střetu kultur, kolonizace a konceptu první osoby, která se táhne oběma díly. Tohle mě bavilo.
+ Několik neotřelých nápadů, které jsem zatím moc jinde neviděl.

- infantilní vztahové rozhovory a pubertální chování hlavních postav. Chápu, že ten věk je asi cílovka, ale dělá to z výjimečné knížky prostě jen fajn knížku.
- nic nemám proti vztahům stejnopohlavních párů, proč ne.. ale proč v téhle knížce v zásadě každý vztah je stejnopohlavní a snad všichni, u kterých známe jejích preferenci jsou gay, to fakt nevím. Působí to.. nedůvěryhodně a ničí to imerzi.
- občas banální řešení problémů, které připomíná detektivní romány pro 12. leté děti. Prostě dostáváte cringe, protože víte, že tohle rozhodně, ale rozhodně nemůže fungovat. Občas jsem měl pocit, že autorka skvělé nastolí situaci, rozvine myšlenky, popíše svět, a pak neví, co s tím má udělat, tak tam hodí nějakou blbost. Škoda.

Veles
19.02.2024 5 z 5

Pro mě stejně dobré jako první díl. Tentokrát se dění i intriky rozšíří do větši oblasti vesmíru.

Alex.Barunka
04.10.2023 3 z 5

3.5

Máme to s Mahit komplikovanější. Celou dvojku jsem měla pocit, že se neustále musím krotit, že musím zůstat v hranicích space opery, protože překračovat svůj stín se nebude. Ale pak přišla autorka a na několika místech nabídla víc. Víc omáčky, víc zákoutích, no zkrátka a dobře nabídla víc věcí k prozkoumání. Ale nakonec vždy jen zůstalo u řečnické otázky. Takže jsem nakonec dostala politickou vztahovku, přesně to, čím má kniha být ALE, ale! Ta pobídka tam pro mě navždy zůstane a já budu asi pořád přemýšlet nad tím co by kdyby, protože jinak bych z toho všeho měla za chvíli rozmazanou šmouhu.

Uteč, dokud můžeš, a další knižní novinky (4. týden)

22.01.2023

Ocenění knihy (1)

2022 - Hugo Award (Best Novel)

Kniha Pustina zvaná mír v seznamech

space opera mimozemšťané

Arkady Martine (p)