Těm nejmenším přehled
Josef Václav Sládek
Výbor ze Sládkových veršů pro děti přináší nejživější a nejvtipnější básně klasika naší dětské literatury. I v tomto souboru jsou shromážděny verše o dětech, jejich radostech a zábavách, ale i o strachu, jejž učí básník překonávat. Dobrý znalec dětské duše přibližuje také svým čtenářům srozumitelně a vtipně svět, přírodu, lidi a věci, které děti obklopují.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Těm nejmenším. Přihlašte se a napište ho.
Hodně stará a velmi vzácná kniha pro děti, která na mně velmi ovlivnila a doslova uhranula od dětství a od té doby je to můj malý poklad. Krásné verše, které se navždy zapíší do srdce každého milovníka knih již od dětství. Krásné ilustrace dodávají tomuto pokladu ten pravý lesk.
Bohužel máme salátové vydání, některé stránky chybí a z části básniček jsou jen torza. "Znám křišťálovou studánku" umím dodnes nazpaměť, tu známe asi všichni; neodpustím si dvě jiné ukázky.
Macíček
Celý den u kamen leží,
vyhřívá se rád,
zlíbi-li se, milostivě
dá se pochovat.
Ze všeho mu na tom světě
nejmilejší klid,
přede, ale neupřede
ani jednu nit.
K práci nemá chutě žádné,
do hry, - to je let!
A kde hrnek se smetánkou,
to ví o něm hned.....
Ulekaná Nána
Spadla moucha do komína,
to vám byla rána!
V kamnech právě topit chtěla
ulekaná Nána.
Jak tu ránu uslyšela,
vzkřikla: "Už je amen!"
Kde se vzala, tu se vzala,
mušla lezla z kamen.
"To jsem ráda," řekla Nána,
"že jsem neutekla!" -
"To jsem ráda," řekla muška,
"žes mne neupekla!"
Kniha Těm nejmenším v seznamech
1974 | Z křišťálové studánky |
1986 | Milostný listář |
1984 | Zlaté slunce, bílý den |
2012 | Selské písně a české znělky |
2011 | Zvony a zvonky |
Tohle je opravdový klenot - pěkné, mnohdy i vtipné básničky, ze kterých přímo vyzařuje radost z každodenního života a přírody, k tomu překrásné ilustrace. Básně J. V. Sládka pro děti jsou nestárnoucí klasikou a je škoda, že dnešní děti je už skoro neznají. Myslím si, že tato knížka by si zasloužila vydat v původní podobě znovu - díky krásným ilustracím i rozsahu 63 básniček (vyšly sice novější výbory ze Sládkovy dětské poezie, ale v žádném z nich nenajdeme tak krásné ilustrace a tolik básniček). Doporučuji.