Téma Macháček - Literární mozaika v jazzovém rytmu přehled
Kateřina Macháčková
Kateřina Macháčková se pro nás pokusila vypátrat, jaký skutečně byl její otec Miroslav Macháček. Z autentických materiálů a vzpomínek lidí nejbližších i kolegů poskládala střípek po střípku mozaiku jednoho neobyčejného života. Podařilo se jí před námi rozprostřít jakousi literární skladbu, která zní v jazzovém rytmu - některé pasáže jsou ucelené, z některých zbyly jen fragmenty, společně však tvoří jedinečnou skladbu - portrét člověka, který dodnes nejen pro nás, ale i pro vlastní dceru zůstává rébusem…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Téma Macháček - Literární mozaika v jazzovém rytmu. Přihlašte se a napište ho.
Osobně laděná svodka textů napsaných jak přímo MM, tak jeho blízkými, přáteli, nepřáteli, kolegy, nadřízenými, plus posudky, kritiky, informační zprávy, fotky a další útržky z běhu času, vše propojeno komentáři Kateřiny, která zkoumá osobnost svého otce nejen jako dcera, ale také jako herečka a svědkyně jeho osobní i profesní dráhy. Lze číst na přeskáčku, dle zájmu o tu či onu stránku MM - nebo také kontinuálně, protože přes časovou osu se člověk dopátrá příčin jeho některých nehezkých peripetií. Nejzajímavější pro mne byly průhledy do režijní práce MM a alespoň kusé náznaky jeho metody u té či oné inscenace.
Když máte nadhled a odvahu plavat i ve spodních proudech příběhu, potkáte základní učebnici osobnostní psychologie. Život nadělil Macháčkovi pár klacků pod nohy. Nikoli ideální rodiče, zejména otce; nulovou přípravu na partnerský život; uměleckou senzitivitu a stupiditou až zlobou přetékající režim!!
Když přidáme z toho všeho plynoucí dost nezřízený vztah k ženám, tragédie je na světě.
Kniha Téma Macháček - Literární mozaika v jazzovém rytmu v seznamech
Po přečtení Zápisků z blázince jsem si poslechla pátrání jeho dcery Kateřiny Macháčkové jaký skutečně byl její otec Miroslav Macháček. Zajímavé a hodně podobné Zápiskům z blázince. Myslím, že jsem se ani nedozvěděla nic nového.